Hoogheemraadschap Delfland


Delfland verkoopt Gemeenlandshuis

Voor het symbolische bedrag van 1 euro verkoopt het Hoogheemraadschap van Delfland het Gemeenlandshuis aan de Hoogstraat in Maassluis. Het pand, dat als rijksmonument is geregistreerd, is al sinds 2006 niet meer in gebruik als kantoor van Delfland. Het pand wordt verkocht aan de Vereniging Hendrick de Keyser zodat het behoud van het pand als belangrijk cultuurhistorisch object gewaarborgd blijft.

Gemeenlandshuis Maassluis Door de verkoop zorgt het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland er bovendien voor dat de kosten voor onderhoud aan het pand niet langer op de begroting van Delfland drukken. Dit gebeurt wel onder enkele voorwaarden. Zo kan Delfland de benedenverdieping enkele malen per jaar gebruiken voor ontvangsten en vergaderingen, krijgt Delfland recht van eerste koop (zo wordt voorkomen dat de Vereniging het pand doorverkoopt) en wordt het pand jaarlijks opengesteld tijdens de Open Monumentendag.

Vroeger

Het Gemeenlandshuis in Maassluis is in 1626 gebouwd in Hollands-Renaissance stijl in opdracht van Delfland in de nabijheid van de vijf uitwateringssluizen. Begin mei 1627 werd het in gebruik genomen. Het diende als vergaderplaats voor de dijkgraaf en de hoogheemraden, als uitvalsbasis voor de schouw van de Maasdijk en als sluiswachterswoning. Voornaamste gast ooit: stadhouder Willem V met enkele Duitse vorsten op 29 mei 1781, die daar op het welzijn van Delfland dronken uit de hensbeker, de vergulde beker die in vroeger tijden werd gebruikt om onder meer contracten mee te beklinken.

Hendrick de Keyser

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. Hendrick de Keyser is een ideële instelling zonder winstoogmerk. Voor verwervingen en restauraties is Hendrick de Keyser aangewezen op externe fondsen, giften en legaten.