HIVOS

»

Hou ontwikkelingssamenwerking zuiver na bezuiniging

Eerste reactie Hivos op regeerakkoord


De uiteindelijke korting op het budget voor ontwikkelingssamenwerking, zoals voorgesteld door het kabinet Rutte-Verhagen, komt niet als een verrassing. Wanneer vrijwel iedereen moet inleveren is het begrijpelijk dat ook naar ontwikkelingssamenwerking wordt gekeken. De bezuiniging van ruim 750 miljoen euro op het budget is evenwel pijnlijk. Pijnlijk omdat mondiale problemen zoals toenemende armoede, fundamentalisme, klimaatverandering en voedsel- en energiezekerheid juist méér aandacht vragen.
Beleidsmatig verzet Hivos zich faliekant tegen het voornemen van het nieuwe kabinet om militaire missies te financieren uit gelden bestemd voor officiële ontwikkelingshulp (ODA). De ruimte die thans geboden wordt om via ODA bij te dragen aan vrede en veiligheid voldoet en het oprekken van de criteria of een poging daartoe ziet Hivos als een heilloze weg. In die trant moeten ook de voornemens worden bezien om weeshuizen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers en zelfs de activiteiten van de Wereldomroep plotseling als hulpinstrument te bestempelen: vervuiling van het ODA budget, vindt Hivos. Wij willen kortom het budget zo zuiver mogelijk houden. ODA moet ingezet worden voor hen die dat het hardste nodig hebben, voor het mondiger maken van burgers opdat hun zelfredzaamheid wordt vergroot.
Uitermate teleurstellend is het kabinetsvoornemen om de klimaatambitie terug te schroeven. Het kabinet Rutte verlaagt de CO2 reductie doelstelling voor 2020 van 30 naar 20%. Groen is anders. Dit is slecht nieuws hier en voor mensen in ontwikkelingslanden, die onevenredig hard getroffen dreigen te worden door de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Meer CO2 emissie hier betekent grotere rampen daar!
Het voorgaande is niet te rijmen met een constructieve herziening van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Dat het WRR rapport `minder pretentie, meer ambitie' leidend zal zijn bij een herziening van het beleid, zoals aangekondigd door het kabinet, vindt Hivos wel positief. Ook wij zien het vergroten van zelfredzaamheid van burgers in ontwikkelingslanden als een vitaal onderdeel van ons werk. Inzetten op coherentie van beleid, economische groei en handelsbevordering zijn daarmee onlosmakelijk verbonden. Zo ook een principiële lijn op het gebied van goed bestuur en mensenrechtenschendingen.
Waar het kabinet aankondigt mogelijkheden voor het bedrijfsleven sterk uit te breiden en de private sector tot speerpunt te verheffen lijkt de ontwikkelingsrelevantie echter zoek. Uiteraard is het stimuleren van economische bedrijvigheid in arme landen te prijzen mits die zich richt op de mogelijkheden voor kansarmen. Bij het aanjagen van de economie als motor voor meer banen en dus meer welvaart in arme landen geldt in feite hetzelfde als bij het streven naar meer samenhang tussen ontwikkelingsbeleid en het brede buitenlands beleid: hou de inspanningen zuiver, c.q. ontwikkelingsrelevant.