HIVOS

»

Wereldbank schaadt het klimaat
Gepost op 05/10/2010

Uitgaven voor kolen in 2010 vier keer zo hoog

De Wereldbank geeft in 2010 bijna vier keer (356 procent) zoveel uit aan kolencentrales als in 2009. De uitgaven voor duurzame energie stijgen slechts marginaal met 7 procent. Slecht voor het klimaat en slecht voor arme mensen in ontwikkelingslanden vindt Hivos.
Hernieuwbare energiebronnen zijn veel geschikter om energietekorten in ontwikkelingslanden op te lossen dan conventionele energievoorzieningen. Ontwikkelingsorganisatie Hivos pleit daarom voor een drastische wijziging van het energiebeleid van de Wereldbank, die komend weekend zijn algemene jaarvergadering houdt. Ons voorstel is uitgewerkt in een rapport van Bank Information Center en andere organisaties.
Rijke landen zoals Nederland betalen een algemene bijdrage aan de Wereldbank. Daarnaast geven zij ook geld aan specifieke fondsen voor duurzame energie zoals het Climate Investment Fund. Uit de cijfers van 2010 blijkt echter dat de Wereldbank evenveel geld uitgeeft aan vuile kolen als donoren bijdragen aan het schone energiefonds.
Klimaatspecialist Eco Matser van Hivos: "Het is schokkend dat de Wereldbank in deze tijd vuile energie stimuleert en niet zijn verantwoordelijkheid neemt om te investeren in hernieuwbare energie. De bank heeft de laatste jaren geprobeerd zich te profileren als betrouwbare speler voor uitvoering van klimaatbeleid. Dit maakt de bank dus niet waar." Het demissionaire kabinet heeft in de nieuwe begroting de algemene bijdrage aan de multilaterale instellingen zoals de Wereldbank sterk verhoogd. In de toelichting op de begroting schrijft de regering dat zij in haar beleid richting de Wereldbank inzet op een transitie naar duurzame energie. Uit de cijfers van de Wereldbank blijkt dat dit niet het geval is. Hivos pleit er voor dat Nederland tijdens de komende vergadering met nog meer kracht aandringt op deze wijziging. Verder zouden klimaatfondsen niet meer via de Wereldbank moeten worden besteed maar via andere (klimaatgerichte) onderdelen van de VN. De Wereldbank speelt met de klimaatfondsen alleen maar mooi weer zolang zij haar eigen gelden niet aan duurzame energie besteedt.