Gemeente Oisterwijk

Meer wettelijke mogelijkheden om overlast te bestrijden

Op 1 september 2010 is de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast in werking getreden. De wet, die ook wel de Voetbalwet wordt genoemd, richt zich onder meer op het bestrijden van vandalisme rondom het voetbal. Ook in andere gevallen biedt de wet mogelijkheden om op te treden tegen mensen die herhaaldelijk individueel of groepsgewijs de openbare orde verstoren.

Welke maatregelen kunnen worden opgelegd?

De ruimere bevoegdheden om preventief in te grijpen kunnen inhouden:
- Het opleggen van een gebiedsverbod. Overlastplegers of voetbalvandalen mogen dan niet in een bepaalde straat of buurt komen. Bij dit verbod kan ook een meldingsplicht worden opgelegd.
- Het opleggen van een groepsverbod. Iemand mag zich dan niet zonder redelijk doel in een groep van vier of meer mensen buiten ophouden.

De verboden kunnen drie maanden tot een jaar duren.

De burgemeester krijgt ook de bevoegdheid om ouders van kinderen jonger dan twaalf jaar die zonder toezicht op straat verblijven en overlast veroorzaken, via een `zorgbevel' te dwingen ze binnen te houden. Hieraan is de mogelijkheid gekoppeld `twaalfminners' na acht uur 's avonds een uitgaansverbod op te leggen. De reden voor deze maatregelen is dat de groep twaalfminners nu niet aangepakt kan worden met reguliere instrumenten omdat ze buiten de werking van het strafrecht vallen.

Wanneer kunnen de maatregelen worden ingezet?

Met de extra bevoegdheden kunnen burgemeesters en officieren van justitie sneller ingrijpen als raddraaiers regelmatig buurtbewoners treiteren, zich hinderlijk gedragen of de boel vernielen en als slachtoffers of getuigen van strafbare feiten worden geïntimideerd. De maatregelen kunnen worden gebruikt bij het bestrijden van geweld tegen homo's, bij radicaal activisme en bij het optreden tegen relschoppers tijdens de jaarwisseling.

Meer informatie?

Meer informatie over de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme is te vinden op de website van het centrum criminaliteitspreventie en veiligheid www.hetccv.nl.