Gemeente Nieuwegein

dinsdag, 5 oktober 2010

Kunstenaarsduo Lukàcs&Broersen (Margit Lukács(1973) en Persijn Broersen (1974) ) krijgt de definitieve ontwerpopdracht voor de realisatie van de beeldkunst in de bovengrondse parkeergarage van het NIEUW!THEATERCOMPLEX.

Het betreft een kunstwerk in de lichtwanden met geluidssculptuur.

De parkeergarages in de binnenstad zijn aangewezen als belangrijke plekken voor een reeks kunsttoepassingen. De garages vormen straks immers de hoofdentrees tot de openbare ruimte en de belangrijkste stedelijke functies in de binnenstad.

In 2008 is al een eerste opdracht gerealiseerd in de parkeergarage onder Cityplaza: Vroooooommmm van Roosje Klap en de geluidssculptuur (soundscape) van Nathalie Bruys (p7en p8). Dit jaar kregen beeldend kunstenaar Jaroslaw Flicinski en geluidskunstenaar Spinvis de opdracht kunstwerken te ontwikkelen voor de nieuwe ondergrondse parkeergarage van het Stadshuis en het Theatercomplex (p4 en p5).

Nu wordt de Nieuwegeinse `garagecollectie' uitgebreid met het ontwerp van Lukàcs&Broersen voor de bovengrondse parkeergarage van het NIEUW!THEATERCOMPLEX (p6). Zij zullen tevens de geluidssculptuur boor hun rekening nemen.

Garagecollectie

In alle garages zijn straks monumentale lichtwanden te zien als dragers voor kunst. Samen met de soundscape vormen zij de garagecollectie. De lichtwanden fungeren niet alleen als lichtbron, maar markeren ook de overgang van het parkeer- naar het voetgangersgebied. Bovendien helpen de lichtwanden de bezoeker bij het oriënteren in de parkeergarage. De kunstenaars kregen dan ook de opgave mee om met het ontwerp de bezoeker te helpen de weg te vinden.

Meer informatie over de kunstenaars en de garagecollecties is te lezen op: www.nieuwnieuwegein.nl/garagecollecties

Volgens planning worden de nieuwe parkeergarages - inclusief de kunstwerken - opgeleverd in het najaar van 2011.

NIEUW!NIEUWEGEIN

We zijn op weg naar een nieuwe binnenstad waar het prettig wonen, werken, winkelen en uitgaan is. Een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud in het hart van Nieuwegein.