Gemeente Lingewaard


Buurtbemiddeling ingeburgerd in Lingewaard en Overbetuwe

Conflicten tussen buren opgelost met vrijwillige bemiddelaars

Twee jaar draait het project buurtbemiddeling in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe al op volle kracht. In het tweede jaar, dat op
1 september 2010 afliep, kwamen de buurtbemiddelaars 88 keer in actie. In het eerste jaar werd het project 81 keer ingeschakeld door woningcorporaties, politie, gemeenten of door buren zelf. Er zit dus groei in de aanpak. In 68% van de gevallen waarbij beide buren met elkaar in overleg wilde, leidde de inzet van buurtbemiddeling tot een oplossing.

Deze en andere cijfers zijn eind september besproken in de stuurgroep. Naast gemeenten zijn woningcorporaties Volkshuisvesting Lingewaard Wonen, Vivare, Woningstichting Valburg, Woningstichting Heteren en Vestia nauw betrokken bij buurtbemiddeling. Ongeveer een derde van de bemiddelingszaken komen via de wijkagenten binnen. Een derde wordt verwezen door de woningcorporaties en de rest van de zaken melden de mensen zelf of komen via gemeentelijke of hulpverleningsorganisaties binnen.

Tussen het eerste en twee projectjaar zit wel een duidelijk verschil in soort problemen die bemiddeld worden. In het eerste jaar waren dat geluidsoverlast (33%), bedreiging/pesten en discriminatie (19%) en problemen rond tuin en erfafscheiding (13%). In het tweede jaar is de geluidsoverlast naar de tweede plaats opgeschoven met 24%. Bovenaan staan in het voorbije jaar de onderlinge bejegening (26%). Dan gaat het om pesten, lastig vallen, gluren, verbaal geweld en bedreiging. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, die wellicht hoort bij de verharding van de maatschappij, maar die voor de bemiddelaars een extra investering vraagt om de communicatie tussen beide buren weer op gang te brengen.

Buurtbemiddeling blijkt overigens in de praktijk het beste te werken in gevallen waar de onenigheid en irritaties nog niet heel hoog opgelopen zijn, het wordt vooral preventief gebruikt. Maar ook ingewikkeldere en langlopende kwesties tussen buren zijn door inzet van de bemiddelaars al tot een oplossing gekomen. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproces leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.
De kracht van buurtbemiddeling is dat, met hulp van de bemiddelaars, de buren zelf hun problemen oplossen. Soms is er gewoon te veel gebeurd om dat samen te kunnen, dan willen buurtbemiddelaars graag van dienst zijn. Deze service is gratis.

Tot september 2011 is de financiering van buurtbemiddeling gegarandeerd. Maar ook daarna willen alle partners er graag verder mee. In de komende periode zal bekeken worden hoe en in welke vorm het project na volgend jaar kan doorgaan.

Aanmelding
Op de websites www.buurtbemiddelinglingewaard.nl en www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl staat meer informatie over het project. Heeft u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.

(Geplaatst: 5 oktober 2010)