Gemeente Noordwijkerhout


Expositie gemeentehuis

Vanaf maandag 4 oktober tot vrijdag 12 november 2010 exposeert de Hillegommer Jan Dircke Smit onder de naam Dircke zijn figuratieve schilderijen in het gemeentehuis van Noordwijkerhout. Opvallend aan zijn werk is vooral de diversiteit aan onderwerpen en uitvoering die gemeen hebben dat zij een emotie losmaken.

Als je zijn werk bekijkt herken je de vroegere graficus er in. Het is met name die grafische achtergrond die Dircke in eerste instantie alleen tot het tekenen met potlood bracht. Als retoucheur leerde hij van de bekende Haarlemse kunstenaar Cor Hak het penceel hanteren. Pas later ontwikkelde hij zich als schilder.
De beelddragers die Dircke gebruikt voor zijn schilderijen zijn divers; schildersdoek, panelen en linnenpapier. Zijn favoriete materiaal is olieverf en soms maakt hij in combinatie daarmee gebruik van technieken, zoals acryl (voornamelijk voor onderschilderingen) en inkt. Details zijn heel belangrijk in het werk van Dircke. Hij is wat je noemt een fijnschilder. Verder werkt hij op papier met potlood en houtskool.
Het werk is altijd figuratief en herkenbaar aan de kracht van vorm en kleur en vooral het perspectief wat hij in sommige schilderijen weet te bereiken. De schilderijen hebben niet alleen aan onderwerpen een grote diversiteit, ook de uitvoeringen hebben vaak zo'n groot contrast met elkaar dat je je in eerste instantie afvraagt of het werk wel van dezelfde schilder is. Mensen zijn niet zelden het onderwerp van zijn werken. Ook landschappen, vaak uit de naaste omgeving (Bollenstreek), die hij eerst op locatie schetst of fotografeert en later in zijn atelier in Hillegom uitwerkt. Ook maakt hij muurschilderingen tot op groot formaat. Het werk is zeer divers maar voor iemand die zijn werk vaker ziet is het handschrift steeds goed te herkennen.

Naast " vrije werken" schildert Dircke in opdracht voor particulieren en bedrijven en geeft privéles. Zijn meest recente werken, waaronder veel monochroom werk, staan op zijn website : www.dircke.nl.

© 2009 gemeente Noordwijkerhout | sitemap | proclaimer | toegankelijkheid