Politie Hollands Midden

Grote transportcontrole op de A44

Oegstgeest, 05-10-2010 o Het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden heeft op maandag 4 oktober van 07.00 uur tot 14.00 uur een grote transportcontrole gehouden aan de A44 bij Oegstgeest. Internationale en nationale transportwagens werden gecontroleerd op het vervoer van afval, gevaarlijke stoffen, bloemen/ planten, levend vee en op de technische staat van de vrachtwagen. Naast het voertuig en de lading werd ook de chauffeur gecontroleerd op bijvoorbeeld alcoholgebruik en of hij voldoende rust had genomen.

Verkeersveiligheid Doel van de controle is het verhogen van de verkeersveiligheid. Een vrachtwagen die te zwaar beladen is en/of geen goede remmen heeft, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo ook een chauffeur die achter het stuur in slaap valt en bovenop een stilstaande file rijdt. Ook het bestrijden van vervoerscriminaliteit behoort tot het doel van de controle. Gecontroleerd wordt of de lading van de vrachtbrief overeen komt met de werkelijke lading van de vrachtwagen.

transportcontrole Foto: controleplaats voor vrachtwagens bij Elsgeest

De controle werd ondersteund door agenten uit het korps Haaglanden. Omdat controles op dit segment specialistische kennis vereisen waren bij de controle ook een aantal partners aanwezig. Zoals de Douane, Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Voedsel en Warenautoriteit om de lading, de vervoerder en de technische staat van de voertuigen te controleren.

Brulpijpen Van omwonenden van de A44 heeft de politie diverse klachten ontvangen over geluidsoverlast van vrachtwagens. Het vermoeden was dat er sprake was van brulpijpen of te wel open uitlaten. Tijdens de controle is hierop gelet, maar zijn er geen open uitlaten geconstateerd. Mogelijk dat de overlast veroorzaakt wordt door te hoge snelheden, de politie zal hier de komende tijd dan ook opletten.

Resultaten In totaal zijn er veertig voertuigen gecontroleerd, bij zeventien vrachtwagens werden gebreken geconstateerd. De politie maakte vijftien keer proces-verbaal op. Drie keer voor versleten voorbanden en twee keer voor het geen gebruik maken van de vrachtbrief. Een vrachtwagenchauffeur had de tachograaf niet ingevuld, een ander pleegde fraude door gebruik te maken van de tachograaf van een andere chauffeur. Ook deze chauffeurs hebben een proces-verbaal gekregen.

transportcontrole Foto: agent wenkt vrachtwagen op controleplaats