Gemeente Zwolle

Veerallee en Hogenkamp zamelen veel plastic in

uitgelicht plastic hero2

Bewoners in de Veerallee en Hogenkamp bieden bijna vijf keer meer plastic- en kunststofverpakkingen aan dan het gemiddelde van Zwolle. Omgerekend verzamelen de bewoners op jaarbasis 48 kilo, terwijl dit in de rest van Zwolle 11 kilo is.

Dit is het positieve resultaat van het eerste halfjaar van de tweejarige proef met gescheiden inzameling van plastic- en kunststofverpakkingen via de grijze containers.

Proef

Tijdens proef gebruiken de bewoners vanaf januari dit jaar de grijze containers uitsluitend voor plastic- en kunststofverpakkingen en het restafval brengen zij naar de ondergrondse containers op verschillende plekken in de wijk. Met deze proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken wat de meest efficiënte vorm van kunststofinzameling is.

Betere scheiding oud papier

Een andere positieve ontwikkeling van de proef is dat de hoeveelheid oud papier in het restafval is gedaald. Er wordt meer oud papier gescheiden via de blauwe containers. Het oud papier wordt gerecycled, waardoor er voor nieuw papier minder bomen hoeven te worden gekapt. Bovendien profiteert een school of vereniging in de wijken die het oud papier inzamelt van de grotere hoeveelheid oud papier in de blauwe container.

Nog veel tuinafval bij restafval

Een minder positieve constatering is dat er nog te veel tuinafval in de ondergrondse containers bij het restafval terecht komt. Dit is jammer want iedereen kan het tuinafval eenvoudig gescheiden aanbieden.

Het kleine tuinafval kan eenvoudig in de Gft-container. Grof tuinafval kan iedereen gratis brengen en laten ophalen door ROVA. Een afspraak maken met de klantenservice van ROVA, telefoon (038) 427 37 77 is daarvoor voldoende. Dit kan ook digitaal via rova.nl.

Het gescheiden gft-afval wordt in de nieuwe vergister van ROVA duurzaam verwerkt tot groen gas en compost. Van het groengas laat ROVA een deel van haar wagenpark op deze brandstof rijden, waardoor de uitstoot en het lawaai van de voertuigen aanzienlijk vermindert.