Radboud Universiteit Nijmegen


Bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit wint Nobelprijs

Datum bericht: 5 oktober 2010

De heer prof. dr. A.K. (Andre) Geim heeft de Nobelprijs voor Natuurkunde gewonnen. Dat heeft het Nobelprijscomité vandaag bekend gemaakt. Prof. Geim is bijzonder hoogleraar Innovative Materials and Nanoscience aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van grafeen, het dunste materiaal ter wereld.

Indrukwekkende loopbaan Andre Geim
Andre Geim is in 1958 geboren in Sochi, Rusland. Hij studeerde natuurkunde in Moskou en promoveerde in 1987 aan het Institute for Solid State Physics in Chernogolovka (Rusland). Na zijn promotie werkte hij nog drie jaar als fysicus aan dat onderzoeksinstituut en vertrok daarna voor onderzoek naar Engeland en Denemarken. Van 1994 tot 2001 werkte dr. Geim als universitair hoofddocent experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 2001 is hij hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Manchester en sinds 2009 Royal Society Research Professor. Andre Geim is sinds februari 2010 verbonden als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Ontdekker dunste materiaal ter wereld: grafeen
Geim is - met zijn medewerkers in Manchester - de ontdekker van grafeen, het dunste materiaal ter wereld: de platste vorm van koolstof (één atoom dik). Samen met de Nijmeegse theoretisch fysicus Mikhail Katsnelson werkte Geim aan de exploiratie van mogelijkheden van dit veelbelovende materiaal. Het is tweehonderd keer beter bestand tegen breken dan staal en is het sterkste materiaal dat we momenteel kennen. Grafeen is een uitstekend uitgangspunt voor zeer dunne, efficiënte elektronica. Geim slaagde erin een werkende transistor van grafeen te maken, met als groot voordeel dat die ook op nanoschaal goed blijft werken. Andere publicaties laten zien hoe grafeen halfgeleidend gemaakt kan worden, of gebruikt voor het opslaan van waterstof.