FNV

P e r s b e r i c h t

FNV start flyer-actie chemische stoffen

Vakcentrale FNV en bonden zijn een flyer-actie gestart waarmee ze werkgevers willen wijzen op hun verantwoordelijkheid voor al die situaties waar chemische stoffen aan de orde zijn. Bedoeling van de actie dat werknemers en vakbondsvrijwilligers via internet een flyer met Europese regels over chemische stoffen downloaden om deze vervolgens onder de aandacht van de werkgever te brengen.

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het veilig produceren, veilig in de handel brengen en veilig gebruiken van chemische stoffen. Het gaat hierbij niet alleen om producenten en importeurs van chemicaliën, maar ook om distributeurs en gebruikers, zoals drukkerijen, schildersbedrijven en andere 'eindgebruikers'. Kortom, alle bedrijven die op enigerlei wijze met stoffen, stoffen in preparaten, of stoffen in voorwerpen te maken hebben.

REACH is een Europese verordening over chemische stoffen, die belangrijke gevolgen heeft voor een grote groep bedrijven en dus ook voor werknemers. Maar veel werkgevers zijn niet of niet goed op de hoogte van REACH. Daar wil de FNV wat aan doen. REACH staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemische stoffen. De kern van deze wetgeving is dat een bedrijf dat chemische stoffen produceert, verwerkt of doorgeeft aan klanten ervoor zorgt dat veilig met de stof kan worden omgegaan. Bedrijven die zich niet houden aan REACH verplichtingen kunnen strenge boetes tegemoet zien en zelfs bedrijfssluitingen zijn niet uitgesloten.

De actie van de FNV komt voor uit een oproep van het Europees Verbond van Vakverenigen (EVV) aan alle aangesloten bonden. Dat zijn er 82, verdeeld over 36 landen die in totaal 60 miljoen leden vertegenwoordigen.

Downloaden flyer en meer informatie:
http://www.fnv.nl/publiek/themas/Arbeidsomstandigheden/artikelen/chemische_stoffen