Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

van de malariaparasiet

Nieuw licht op de levenscyclus van de malariaparasiet

Publicatiedatum: 4 oktober 2010 | PERSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Malariaparasieten kunnen na een muggenbeet niet alleen via de lever maar ook via de huid in de rode bloedcellen belanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Institut Pasteur in Parijs, waaraan ook dr. Blandine Franke-Fayard en dr. Chris Janse van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) meewerkten. Zij publiceren hun bevindingen deze week in de Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

Algemeen werd aangenomen dat malariaparasieten, die via een muggenbeet in het lichaam komen, altijd eerst de lever infecteren voordat ze zich kunnen nestelen in de rode bloedcellen. De onderzoekers toonden onlangs echter aan dat er een alternatieve, tot nu toe onbekende route is naar de rode bloedcel. Ze zagen bij muismodellen van malaria dat veel parasieten na een muggenbeet blijven steken in de huid. Nu blijkt dat een fractie van deze parasieten zich daar verder ontwikkelt tot stadia die de rode bloedcel direct kunnen binnendringen. De ontdekking van dit nieuwe `huidstadium' kan implicaties hebben voor de ontwikkeling van malariavaccins als blijkt dat dit stadium ook bij de menselijke variant van de malariaparasiet voorkomt.

Lichtgevende parasieten
De ontdekking van de nieuwe route naar de rode bloedcel werd mogelijk gemaakt door het gebruik van `transgene' malariaparasieten, waarin genen zijn ingebouwd die de parasieten doen oplichten. Hierdoor werd het mogelijk om de parasieten in de huid en de lever van levende muizen nauwkeurig te volgen. De Leidse Malariagroep heeft veel ervaring met het zichtbaar maken (`imagen') van zulke transgene malariaparasieten.