Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


samen verder

---

GroenLinks en D66 in Oost samen verder

5 oktober 2010
De bestuurders van GroenLinks en D66 hebben besloten om voorlopig samen verder te gaan. De partijen gaan op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. De portefeuilles van voormalig stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik en voormalig stadsdeelwethouder Germaine Princen worden voorlopig verdeeld over de drie overgebleven bestuurders. Lieke Thesingh (GroenLinks) is nu stadsdeelvoorzitter.

In de nacht van 4 op 5 oktober stapte de PvdA uit de coalitie in stadsdeel Oost. Dit gebeurde na een tumultueuze deelraadsvergadering over het Muziekmakerscentrum MuzyQ in Oostpoort. Voormalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam hebben zich garant gesteld voor de hypothecaire lening die de Friesch-Groningsche Hypotheekbank heeft verstrekt aan de exploitanten van het Muziekmakerscentrum. De kostprijs van het gebouw bedroeg EUR 26,2 miljoen. Omdat de bedrijfsresultaten van MuzyQ tegenvallen, is op 30 september de garantstelling aangesproken. Dat zou betekenen dat het stadsdeel tien jaar lang EUR1,5 miljoen per jaar moet betalen. Om dit te voorkomen besloot de deelraad vorige week het pand te kopen.

De deelraad vergaderde gisteravond over de besluitvorming rondom de garantstelling. De PvdA besloot uit de coalitie te stappen. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik en stadsdeelwethouder Germaine Princen hebben hun portefeuilles neergelegd. GroenLinks-wethouders Lieke Thesingh en Nevin Özütok en D66-wethouder Jeroen van Spijk besturen voorlopig verder, in afwachting van een nieuwe coalitie.
---