Woonbond


05-10-2010

Belangstelling huurwoning verdubbeld

De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen of hoger is in twee jaar tijd verdubbeld. Van alle woningzoekenden wil bijna een kwart (24 procent) naar een huurwoning verhuizen. Twee jaar geleden was dat nog slechts 12 procent. In totaal gaat het om bijna een half miljoen huishoudens.
Dat blijkt uit de rapportage Huurders in profiel van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. In samenwerking met het onderzoeksinstituut OTB wordt elke twee jaar de huurdersmarkt doorgelicht. Het onderzoek laat zien dat de verhuisbereidheid ondanks het economisch klimaat nog steeds groot is. Nog altijd zijn er circa
1,75 miljoen woningzoekenden.
Ondanks de toenemende populariteit van een huurwoning is de bereidheid gedaald om steeds hogere huren te betalen. Het onderzoek laat zien dat woningzoekenden gemiddeld zon 610 per maand willen betalen. Vergeleken met de meting in 2008 betekent dit een daling van 2 procent. Daar staat echter tegenover dat de eisen die potentiële huurders stellen aan, bijvoorbeeld grootte, uitrustingsniveau van de woning en woonomgeving minder hoog zijn.
Huurders in Profiel laat verder duidelijk zien dat het proces van vergrijzing en ontgroening al aan de gang is. De verwachting is dat door de demografische wijziging de belangstelling naar huurwoningen in de komende jaren verder zal stijgen.