Politie Drenthe

Onderzoek naar branden en poging brandstichting in volle gang

Hoogeveen/Assen/Nijverdal, 05-10-2010

Het onderzoek naar branden in kerken van de Molukse gemeenschap aan de Lodderstraat in Hoogeveen en de Molukkenstraat in Nijverdal en een poging tot brandstichting in een pand van een Molukse gemeenschap aan de Tumulusstraat in Assen, is in volle gang.

De politie is in de nacht van de brand, van zondag 26 op maandag 27 september, direct een onderzoek gestart. Het buurtonderzoek is bijna afgerond en de politie heeft met ruim 200 omwonenden gesproken. Er zijn veel getuigenverklaringen opgenomen die geverifieerd moeten worden.

Tijdens het sporenonderzoek bij de drie kerken zijn er onder andere grondmonsters genomen. Deze zijn door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Gebleken is dat bij alle drie panden in de grondmonsters sporen van een brandversnellend middel werd aangetroffen. Het onderzoek zal de komende dagen doorgaan.

Er is veelvuldig contact met de Molukse gemeenschappen in Drenthe en Twente. Er zijn door enkele gemeenschappen burgerwachten geïnitieerd. De politie heeft nauw en goed contact met deze burgerwachten.

Toch vraagt de politie getuigen die zich nog niet gemeld hebben, dit alsnog te doen. Heeft u zondag op maandagnacht iets verdachts gezien of gehoord rondom de beide panden of heeft u andere waardevolle informatie, meldt u dan bij de politie in Assen of Hoogeveen via het telefoonnummer 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek zijn zal dit kenbaar worden gemaakt middels een persbericht.