Gemeente Noordenveld


NOORDENVELD GESLAAGD

Gepubliceerd op: 05 oktober 2010

Aan het eind van dit jaar zijn alle gemeenten wettelijk verplicht zich aan te sluiten op de Landelijke Voorziening van de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Voordat gemeenten gebruik kunnen maken van deze centraal ingerichte database moeten ze een soort "examen" afleggen. De Gemeente Noordenveld is op 26 augustus hiervoor geslaagd.

Eén landelijke registratie

Om gegevens te kunnen delen zet de Nederlandse overheid een stelsel van basisregistraties op. Door deze registraties aan elkaar te koppelen kan de overheid snel over betrouwbare en actuele gegevens beschikken. En dat is belangrijk. Bijvoorbeeld bij de bestrijding van rampen en fraude. Bovendien hoeven bedrijven en burgers niet telkens opnieuw hun gegevens te verstrekken aan gemeenten, provincies of andere overheden. Tenslotte bespaart het stelsel basisregistraties kosten, aangezien gegevens op minder plekken beheerd hoeven worden

BAG

In de BAG worden alles adressen in Nederland eenduidig, juist en volledig vastgelegd. Daarnaast wordt van alle gebouwen in Nederland geregistreerd waar ze precies staan (coördinaten) en worden daarbij alle gegevens vermeld, zoals bijvoorbeeld gebruiksdoel, oppervlakte en bouwjaar. Tevens biedt de BAG unieke identificatienummers, zodat het leggen van relaties met andere (basis)registraties eenvoudiger te realiseren is. Iedere overheidsinstantie is verplicht van deze centrale adressenadministratie gebruik te maken.

Veelomvattend

Het stroomlijnen van de gegevens was een veelomvattende klus waarbij nogal wat gemeentelijke afdelingen betrokken zijn geweest. Bijvoorbeeld, Burgerzaken, Belastingen, Handhaving, Bouw- en Woningtoezicht, Ruitmelijke Ordening en Stedenbouw, Openbare Werken en Accommodaties, Archief, Informatisering en Automatisering en Juridische Zaken.

Noordenveld "BAG-proof"

Wethouder Alssema, portefeuillehouder informatisering:" Vanaf 2007 hebben we hard gewerkt om alle bestaande systemen BAG-proof te krijgen. Alle bestanden die in de loop der jaren zijn opgebouwd, moesten weer gestroomlijnd worden, zodat ze in de BAG kunnen worden opgenomen. Met de BAG kunnen we de burgers nog beter van dienst zijn. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen voor de (ver)bouw van een huis, voor grondwaterontwikkeling of bomenkap. Op dit moment beheren verschillende organisaties alle benodigde gegevens, zoals gegevens over perceelgrenzen of bestemmingsplannen. Met behulp van basisregistraties hoeven gegevens die al bekend zijn niet nogmaals te worden uitgezocht of ingevuld. "