Reactie RAI voorstellen typegoedkeuringseisen L categorie voertuigen

05/10/2010 14:06

Rai Vereniging

RAI Vereniging is gematigd positief over lang verwachte wetgeving voor gemotoriseerde 2-, 3- en 4 wielers.

De door de Europese Commissie gepresenteerde voorstellen voor nieuwe typegoedkeuringseisen voor de zogenaamde 'L' categorie voertuigen omvatten vele maatregelen voor zowel scooters, motoren, motorscooters, zijspanmotoren, tricycles, quads en brommobielen.

"De gepresenteerde voorstellen missen op belangrijke aspecten nog concretisering en duidelijkheid. Denk hierbij vooral aan enkele belangrijke milieugerelateerde zaken en de daaraan verbonden technische aspecten die met name ook in de testprocedures van groot belang gaan zijn", aldus Eugène Daams, secretaris van de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van RAI Vereniging.

"Verder is het wel zo dat alle in Europa en bij ACEM aangesloten fabrikanten en associaties het belang onderschrijven van een progressieve introductie van milieu- en veiligheidgerelateerde onderwerpen binnen deze eisen. Hierbij is het echter van wezenlijk belang dat men zich realiseert in welke zware recessie deze sector zich momenteel bevindt. Dus dat het essentieel is dat er voldoende tijd wordt gegeven voor de aanpassing en ontwikkeling van bestaande en nieuwe producten die aan deze nieuwe regelgeving moeten gaan voldoen. Een en ander heeft niet alleen te maken met de investeringen die de fabrikanten moeten doen maar zeker ook met de effecten op de verkoopprijs van het product, voornamelijk in het segment van 50cc - 250cc."

"We zijn verheugd met het voorstel om de ontwikkelingen in de markt beter te monitoren en waar nodig passende maatregelen te nemen. Hierdoor wordt de kans op het tegengaan van oneerlijke concurrentie en het creëren van een zogenaamde level playing field gestimuleerd, wat goed is voor de gehele sector. Als dit daadwerkelijk consciëntieus gebeurt, wordt uiteindelijk de instroom van ogenschijnlijk aantrekkelijke producten, die niet voldoen aan de geldende eisen, gestopt. Een andere positieve ontwikkeling is het voorstel om de huidige wet- en regelgeving te gaan vereenvoudigen. Hiermee gaan we terug van 15 verschillende richtlijnen naar 5", sluit Daams zijn betoog af.





http://www.raivereniging.nl