Rechtbank Alkmaar


Gevangenisstraf voor overval snackbar Opmeer

Alkmaar, 5 oktober 2010 - De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag vijf mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het plegen van een gewapende overval op een snackbar in Opmeer. Het openbaar ministerie eiste voor deze overval en voor een poging tot inbraak in een café in Obdam straffen van 36 maanden waarvan 6 tot 12 maanden voorwaardelijk.

In de nacht van 7 op 8 juni 2010 heeft een overval plaatsgevonden op een snackbar, waarbij een neppistool is gebruikt om twee jonge medewerkers van de snackbar te bedreigen en waarbij ook enig geweld is gebruikt.

De rechtbank heeft drie jonge mannen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van 32 maanden voor de overval en voor de poging tot inbraak. Door de wettelijke regeling van de voorwaardelijke invrijheidsstelling komen deze straffen waarschijnlijk lager uit dan de door het openbaar ministerie geëiste gedeeltelijk voorwaardelijke straffen. Daarnaast wordt bij twee van hen een voorwaardelijke straf (60 dagen en 4 weken) ten uitvoer gelegd, omdat zij opnieuw een strafbaar feit hebben gepleegd.

De twee andere mannen, een jonge man en een oudere man, hebben nauwelijks een strafblad. Zij zijn wegens de overval, en bij een van de twee nog een ander feit, veroordeeld tot gevangenisstraffen van 24 en 25 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De oudste man zal ook moeten meewerken aan ambulante psychiatrische behandeling. Beiden zijn vrijgesproken van de poging tot inbraak, omdat uit de tenlastelegging niet blijkt wat hen wordt verweten.

Ten slotte zijn de vijf mannen veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een jeugdig slachtoffer van de overval. Het is weliswaar bij een poging gebleven maar de gevolgen voor het slachtoffer zijn er niet minder om. Drie van de mannen zijn daarnaast veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding wegens de ruitschade aan de eigenaar van het café in Obdam.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 5 oktober 2010 Naar boven