Gemeente Heemskerk


dinsdag, 05 oktober 2010

Bereikbaarheid Sandenburg voor hulpdiensten sterk verbeterd

Afgelopen dinsdagavond reed een bluswagen van de brandweer door de wijken Meerestein en Sandenburg om de bereikbaarheid van deze wijken voor hulpdiensten te beoordelen. De rit vond plaats in samenwerking met gemeente en buurtteam van Acker tot Burcht. Vooral de parkeerplaatsen die de afgelopen jaren in Sandenburg zijn aangelegd, hebben daadwerkelijk bijgedragen aan een verbetering van de situatie.

In Meerestein valt echter nog wel een en ander te verbeteren. Dat constateerden ook de 'bijrijders' van deze avond: leden van het buurtteam van Acker tot Burcht en wegbeheerder en buurtcoördinator van de gemeente. Paaltjes die de doorgang voor grote voertuigen bemoeilijken, en overhangend groen die een ladderwagen kunnen hinderen, zijn obstakels die weg te nemen zijn. Het parkeergedrag van bewoners is een ander verhaal. Hoewel de situatie vooral in Sandenburg sterk verbeterd is ten opzichte van een aantal jaren geleden, moest de chauffeur van de brandweerwagen toch op een paar plekken een paar keer 'steken' om zijn weg te kunnen vervolgen, als gevolg van auto's die te krap in de bocht waren geparkeerd. Coördinator preparatie van de brandweerpost Heemskerk Jaap Tesink: "Dit is niet iets wat wij kunnen oplossen. Deze oplossing kunnen de bewoners zelf bewerkstelligen. Zij dienen zich bewust te worden dat zij zelf de belanghebbenden zijn als de brandweer uitrukt. Bewoners willen graag zo snel als mogelijk die rode auto voor de deur om te redden of om schade te voorkomen."

Vorig jaar heeft de brandweer een vergelijkbare testrit gereden in Breedweer. Brandweer, gemeente en buurtteams streven ernaar zulke ritten met enige regelmaat in de krappere wijken van Heemskerk te herhalen.

---