Wageningen Universiteit en Researchcentrum
5 okt 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
Bewoners van verpleeghuizen eten meer en voelen zich prettiger als ze
een aangepaste maaltijd aangeboden krijgen. Dat blijkt uit een
pilot-onderzoek van onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased
Research op twee verpleeghuislocaties van zorginstelling BrabantZorg in
Veghel en Oss. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit heeft deze resultaten maandag 4 oktober in Veghel
bekendgemaakt.
Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot meer
zorgkosten. Door de aangepaste maaltijd komen bewoners in gewicht aan
en is de verwachting dat ze in de toekomst mogelijk minder dure
dieetproducten nodig hebben.
Het pilot-onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV, en
opgezet samen met het ministerie van VWS. Het wetenschappelijk gedeelte
van het onderzoek is uitgevoerd door Food & Biobased Research. In de
zorglocaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van
zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers aan het onderzoek
deelgenomen. Doel van dit onderzoek was om met de resultaten managers
van zorginstellingen te voorzien van argumenten om het investeren in
goede maaltijden te ondersteunen. Er is gekozen voor een samenwerking
tussen wetenschap en praktijk, zodat de resultaten direct in de
praktijk toepasbaar zijn.
Aangepaste maaltijdconcepten
In Veghel werd aan de bewoners een ander maaltijdconcept aangeboden,
waarbij op drie niveaus veranderingen waren doorgevoerd. Met smaakvolle
biologische producten (productniveau), een optimale maaltijdpresentatie
(omgevingsniveau) en een goede ondersteuning aan tafel door het
personeel (persoonsniveau). Voor de controlegroep in Oss veranderde er
niets. In Veghel werd er daardoor 32% meer groenten, 29% meer
zetmeelproducten en 76% meer appelmoes gegeten. De bewoners van de
onderzoeksgroep bleven in de testfase langer aan tafel zitten en dit
werd als prettiger ervaren.
Â
Â
De tafelaankleding in De Watersteeg voor (boven) en na (onder) het
onderzoek.
(Fotografie: Aida Jaber, redactie Gastvrije Zorg, B + B Vakmedianet)
Meer lichaamsgewicht
Volgens de onderzoekers is daarnaast sprake van een duidelijke trend in
het lichaamsgewicht, waarbij de bewoners in Veghel 0.6 kilo aankwamen,
en in Oss gemiddeld 0.4 kilo gewicht verloren. Op jaarbasis kan dat
mogelijk een verschil van 6 à 7 kilo zijn. Hierdoor is er niet alleen
geen sprake meer van gewichtsverlies, maar komen mensen zelfs in
gewicht aan, waardoor ze in de toekomst mogelijk minder dure
dieetproducten, mate van hulpvraag en zelfs mogelijk verminderd
medicijngebruik nodig hebben.
Vervolgonderzoek
Minister Verburg toonde zich enthousiast over de resultaten en zegde
een driejarig vervolgprogramma toe, dat ze samen met het ministerie van
VWS wil laten uitvoeren. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door
Wageningen UR Food & Biobasded Research, RIVM en TNO, samen met het
bedrijf Phliss. Dat onderzoek zal zich richten op de vraag of het
aanbieden van een duurzaam totaal maaltijdconcept de kwaliteit van
leven verhoogt en mogelijk ook financiële consequenties voor de
instelling heeft.
Contact
Petra Kanters
petra.kanters@wur.nl
0317 480 081