Martijn Sanders benoemd als artistiek leider 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa 05/10/2010 14:55

PR Newswire

DEN BOSCH, Nederland, October 5, 2010 /PRNewswire/ -- Met ingang van 15 oktober 2010 zal Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw en de huidige voorzitter van het Holland Festival, aan de slag gaan als artistiek leider van het project 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa.

Ton Rombouts, burgemeester van 's Hertogenbosch en bestuurlijk trekker van 2018Brabant over de benoeming: "Martijn Sanders weet als geen ander een programmering met internationale allure tot stand te brengen die recht zal doen aan de culturele kracht van Brabant. Door zijn jarenlange ervaring heeft Martijn Sanders niet alleen veel kennis van de culturele sector, maar weet hij ook hoe je een groot publiek hier in Brabant en ver daarbuiten kunt bereiken. Dat is recent door hem nog bewezen in Shanghai met de Nederlandse bijdrage op de wereld expo. We zijn daarom blij met de komst van een artistiek leider van dit formaat.". Sanders zal samen met enkele aansprekende (jonge) boegbeelden uit de Brabantse culturele sector het artistiek team vormen, dat het programma voor 2018 ontwikkelt.

Martijn Sanders (65) is geen onbekende van de provincie Noord Brabant. In 2008 was hij samen met Ad 's-Gravesande, in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch, één van de opstellers van het programma Jheronimus Bosch 500. Dit meerjaren project is nu een van de pijlers van 2018Brabant. Martijn Sanders: "Ik ben onder de indruk van de culturele rijkdom van Brabant. En dan heb ik niet uitsluitend over het culturele erfgoed, maar ook over het jonge talent en de vernieuwingsdrang in deze sector. Met onder andere modern design, dans en theater en beeldkunst heeft Brabant mooie culturele parels in huis. Mijn taak is deze te verbinden en te versterken tot een schitterend cultureel programma voor 2018 waarmee we de prestigieuze titel van Culturele Hoofdstad zullen binnenhalen".

De benoeming van een artistiek leider komt op een belangrijk moment in de voorbereidingen van de kandidatuur van BrabantStad als Culturele Hoofdstad van Europa. Vanuit het culturele veld en de deelnemende steden met hun ommeland zijn de bouwstenen van het programma van 2018 aangedragen. Sanders zal deze koers verder uitwerken tot het officiële 'bidbook', dat in 2012 gereed moet zijn. In de komende periode zullen ook de provincie en de gemeenten besluiten nemen over de financiering van de kandidaatstelling en het culturele programma.

Martijn Sanders vervult een groot aantal functies binnen de culturele sector in Nederland. Hij verwierf bekendheid door zijn directeurschap van het Concertgebouw (1982-2006) en voorzitterschap van de AVRO (1997-2005). Momenteel is hij onder andere voorzitter van het bestuur van de Stichting Holland Festival, van de Vereniging Rembrandt, Stichting Sahel Opera, het Internationaal Franz Liszt Piano Pianoconcours en van de Stichting Erasmusprijs. Tevens is hij onder andere lid College van Toezicht op het Auteursrecht en tot het eind van dit jaar intendant van de Netherlands China Arts Foundation.

Foto rechtenvrij de verkrijgen op de ANP Beeldbank via onderstaande link

http://www.anp-photo.com/search.pp?page=1?=13941018?=1

Erik van Goor, Communicatiemanager 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa|kandidaat, mobiel: +31(0)6-29601961, e-mail: erik.vangoor@2018brabant.eu






-