Belgische Federale Overheid

collega's

ASEM 8 - Minister Vanackere ontmoet zijn Indonesische en Russische collega's

Datum: 05 oktober 2010

In de marge van de ASEM-top in Brussel ontmoette vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Vanackere op 4 oktober achtereenvolgens zijn Indonesische en Russische collega's.

Met zijn Indonesische collega Natalegawa kwam hij overeen om de goede bilaterale relaties verder te verdiepen, zeker in het licht van de strategische positie van Indonesië in Zuidoost Azië, het ASEAN voorzitterschap van Indonesië in 2011, het Indonesische lidmaatschap van de G20 en de democratische ontwikkeling van dit land.

"Vooral op economisch vlak is er heel wat potentieel voor nauwere samenwerking met Indonesië", vervolgt de Minister. Vanackere benadrukt in dat verband het belang van het afronden van een bilateraal akkoord ter bescherming van wederzijdse investeringen. "De onderhandelingen hierover zijn nog aan gang. Ik ben dan ook met mijn Indonesische collega overeengekomen hier prioriteit aan te geven zodat deze snel kunnen worden beëindigd", aldus nog Vanackere.

Met zijn Russische collega Sergei Lavrov besprak Minister Vanackere in de eerste plaats het komende officiële bezoek van de Russische President Medvedev aan België op 8 december. "Dit bezoek op het hoogste niveau toont de diepgang van de Belgisch-Russische relaties", aldus Vanackere. "Het is ook een ideale voorbereiding op de economische missie naar Rusland, aangevoerd door ZKH Prins Filip, die in april 2011 zal plaatsvinden".

Voorts bespraken Vanackere en Lavrov enkele specifieke bilaterale dossiers, met een focus op de groeiende economisch-commerciële betrekkingen tussen Rusland en België. "Hi-tech en innovatie verdienen daarbij onze speciale aandacht", aldus nog Minister Vanackere. Tot slot overliepen beide Ministers nog kort enkele dossiers uit de internationale actualiteit, zoals de G20, de hervormingen van de internationale financiële instellingen en de komende klimaattop in Cancun.