UMC Utrecht


VascuLuminator wijst de weg bij prikken

Percentage misprikken daalt van 13% naar 2%

In ziekenhuizen gaat het prikken van bloed of infuus wel eens mis. Dat is vervelend voor de patiënt en ook voor de zorgverlener. Opnieuw prikken vergroot de kans op bloeduitstortingen en complicaties. Professor Ruud Verdaasdonk ontwikkelde in het UMC Utrecht de VascuLuminator waardoor de kans op misprikken daalde van 13 naar 2%.

Naam

Het lange en dunne apparaat is door de kinderen al snel omgedoopt tot de `Giraf'. De officiële naam van de `VascuLuminator' verwijst naar zijn werking. Vascu is afkomstig van het woord vasculair (ader) en Luminator staat voor verlichten. Het is dus een apparaat dat de aderen verlicht. De VascuLuminator gebruikt een LED-lamp met infrarood licht, dat door ledematen heen schijnt en de bloedvaten real time zichtbaar maakt op een scherm. De anesthesist of priklaborant houdt hierdoor het normale zicht op de huid en het prikgebied. Dit in tegenstelling tot andere apparaten die projecteren op de hand. Het werkt als een navigatiesysteem: je gebruikt het apparaat om de weg te vinden in het vatenstelsel. Zodoende weet hij precies waar hij moet prikken. Wat bovendien `handig' is, is dat de VascuLuminator met één hand te bedienen is.

Donkere huid

Professor Ruud Verdaasdonk kwam op het idee voor de VascuLuminator omdat zijn zoontje door zijn donkere huidskleur, vaak misgeprikt werd. Bij sommige mensen is het aanprikken van bloedvaten voor bloed of infuus lastiger dan bij anderen omdat hun aderen slechter zichtbaar zijn. Zo is de kans op misprikken bij baby's hoger vanwege het babyvet. Ook bij mensen met obesitas liggen de aderen dieper waardoor zij moeilijker te prikken zijn. De VascuLuminator is verder bijzonder geschikt voor het prikken bij mensen met een donkere huid. Ook chronisch zieke kinderen kunnen er baat bij hebben omdat zij vaak worden (mis)geprikt en daardoor vaker bang zijn.

Onderzoek

Natascha Cuper doet onderzoek naar de werking van de VascuLuminator en promoveert daar begin 2011 op: "Uit het onderzoek blijkt dat door het gebruik van de VascuLuminator het percentage misprikken is gedaald van 13 naar 2%." Het is bovendien efficiënter omdat de arts minder tijd nodig heeft om het vaak bange kind in één keer goed te prikken.

Volgens gezondheidspsycholoog Nathalie Jansen van het UMC Utrecht is angst een groot probleem bij het behandelen van kinderen. "Uit onderzoek is gebleken dat kinderen het meest bang zijn om geprikt te worden. Naar schatting 1% van de Nederlandse bevolking heeft een extreme prikangst of prikfobie. De VascuLuminator kan de groep kinderen die extreme prikangst heeft wellicht verkleinen."

Innovaties in de zorg

De VascuLuminator is een uitvinding vanuit het UMC Utrecht en is ontwikkeld door Pontes Medical, een nieuw samenwerkingsverband van de academische centra AMC, UMC Utrecht en VUmc op het gebied van praktische innovaties in de zorg. De VascuLuminator is het eerste product.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. dinsdag 5 oktober 2010