Gemeente Cranendonck


Cranendonck rondt invoering BAG succesvol af

Een overheid die niet naar de bekende weg vraagt, klantgericht is, weet waar ze het over heeft, haar zaken op orde heeft en niet meer uitgeeft dan nodig is. Deze overheid moet kunnen beschikken over betrouwbare en hoogwaardige geautomatiseerde gegevens. Het fundament hiervoor vormen toegankelijke basisregistraties voor gebouwen, adressen, bedrijven, personen en percelen (kadaster).

De registraties bevatten wettelijk bepaalde gegevens over panden, adressen en openbare ruimten. Het voordeel hiervan is dat alle overheden de gegevens uit dit stelsel van basisregistraties in samenhang kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden. In oktober 2007 kregen alle gemeenten in Nederland de opdracht twee (nieuwe) basisregistraties uit dit stelsel in samenhang op te bouwen: de basisregistraties adressen en gebouwen (BAG). Cranendonck heeft deze operatie inmiddels voltooid en zit bij de eerste 50 gemeenten die aan alle gestelde eisen voldoet!

Omdat de BAG-gegevens door diverse overheidsinstanties voor verschillende doelen worden gebruikt, zijn de registraties op 17 september 2010 kwalitatief door de rijksoverheid gecontroleerd. Conclusie: de gemeente Cranendonck voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan de basisregistraties adressen en gebouwen en kan worden aangesloten op de landelijke voorziening voor gemeenschappelijk gebruik van BAG-gegevens. Dit betekent dat we bij de eerste 50 gemeenten zitten die aan alle eisen voldoen!

Verbeteren van onze dienstverlening
We hebben de BAG niet alleen ingevoerd om te voldoen aan de opdracht van de rijksoverheid. In lijn met onze strategische visie 2009 - 2024 werken wij er hard aan om onze dienstverlening en producten kwalitatief steeds verder te verbeteren. De opgebouwde registraties van adressen en gebouwen spelen daar een belangrijke rol bij. Te denken valt hierbij aan het gemeenschappelijk gebruiken van gegevens van onder andere adressen, openbare ruimten, bouwvergunningen, bestemmingsplannen, bewoning, kadaster, WOZ. Niet elk apart, maar locatiegebonden en in onderlinge samenhang, waardoor we ook beter grip hebben op wat er binnen onze gemeente in ruimtelijke zin gebeurt. Als dienstverlenende partner van burgers, bedrijven en instellingen maken we zo van elke locatie een bron van informatie!