Radboud Universiteit Nijmegen


* Radboud Universiteit trots ...

Radboud Universiteit trots op Nobelprijswinnaar Geim

Datum bericht: 5 oktober 2010

De Radboud Universiteit Nijmegen is meer dan trots op haar bijzonder hoogleraar Andre Geim die vandaag de Nobelprijs voor Natuurkunde won. Hij won deze samen met Konstantin Novoselov, die in Nijmegen promoveerde.

Het winnen van deze Nobelprijs is een gevolg van de ontdekking van grafeen, een bijzondere vorm van koolstof. De bijzondere eigenschappen van dit materiaal zijn mede ontdekt dankzij de
experimenteermogelijkheden die de supermagneten van het Nijmeegse Laboratorium voor hoge magneetvelden(HFML) van de Radboud Universiteit bieden. Het Nijmeegse onderzoek naar grafeen gaat door in nauwe samenwerking tussen Nobelprijswinnaars Geim en Novoselov en theoretisch fysicus prof. Katsnelson die de theoretische onderbouwing levert van de voor de bijzondere eigenschappen van grafeen.

De Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de ontdekking grafeen straalt af op de Nederlandse natuurkundigen. Het is een bewijs van het belang van universitair fundamenteel onderzoek waarvoor de Nederlandse universiteiten zich sterk maken.