Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 5 oktober 2010

Inwoners positief over leefbaarheid en veiligheid in de buurt

Door: afdeling Communicatie - Henk Faas

De meeste inwoners van de gemeente Ede zijn positief over de leefbaarheid in hun buurt en hun medebuurtbewoners. Inwoners ervaren over het algemeen steeds minder overlast in de buurt van verloedering, van diverse vermogensdelicten en verkeersoverlast. De veiligheidsbeleving in de eigen buurt is stabiel. Inwoners van Veldhuizen A zijn positiever over de ontwikkeling van hun buurt dan in 2007. Ook geven zij hun woonomgeving een veel hoger rapportcijfer (6,5) dan in 2007 (5,8).

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2009, een tweejaarlijks onderzoek onder duizenden willekeurig geselecteerde inwoners van de gemeente Ede. Ruim 3.500 inwoners hebben via internet, telefonisch of schriftelijk meegewerkt aan het onderzoek. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) voelt zich gesterkt door de resultaten van het onderzoek. Het uitgezette beleid op gebied van veiligheid, leefbaarheid en maatschappelijke participatie levert goede resultaten op.

Aanbevelingen

Het rapport doet op basis van de resultaten diverse aanbevelingen: neem wijkgericht maatregelen om overlast te verminderen en de veiligheid te vergroten, geef bij het onderhoud van de openbare ruimte prioriteit aan het onderhoud in Veldhuizen A, ga na of speelplekken in De Horsten, Lunteren en Ede-Oost kunnen worden verbeterd, ga na of sportvoorzieningen in Kernhem kunnen worden uitgebreid en bevorder de sociale contacten tussen bewoners onderling.
B en W gaan met de aanbevelingen aan de slag. Zo worden ze onder meer verwerkt in het nieuwe Veiligheidsplan 2011-2014, in de wijkactiviteitenplannen en in de uitvoeringsprogramma's voor de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Steeds minder buurtoverlast

Inwoners van de gemeente Ede ervaren over het algemeen steeds minder overlast in de buurt. Al jarenlang is sprake van een afname van de ervaren verloedering van de woonomgeving, overlast van vermogensdelicten, verkeersoverlast en overige overlast (onder meer van omwonenden). In Ede komt verloedering en sociale overlast minder voor dan landelijk. Overige vormen van overlast en bedreigende situaties komen landelijk evenveel voor.

Veiligheidsgevoel stabiel

De veiligheidsbeleving van inwoners van de gemeente Ede in de eigen buurt is al jarenlang stabiel. Eén op de vijf inwoners voelt zich wel eens onveilig in de eigen woonbuurt. Dit is vergelijkbaar met landelijke cijfers.

Wijken en buurten

Inwoners van Veldhuizen A zijn positiever over de ontwikkeling van hun buurt dan in 2007. Ook geven zij hun woonomgeving een veel hoger rapportcijfer (6,5) dan in 2007 (5,8). De ervaren verloedering en verkeersoverlast volgen de gemeentelijke, dalende trend. Wel zijn de ervaren buurtoverlast en het onveiligheidsgevoel in Veldhuizen A groter dan in andere wijken in Ede en geeft een groter aandeel van de inwoners aan slachtoffer te zijn van criminaliteit.

In de dorpen, het buitengebied van Ede en Kernhem ervaren inwoners over het algemeen weinig overlast en onveiligheid in de woonbuurt. In de dorpen geeft bovendien een kleiner aandeel van de inwoners aan slachtoffer te zijn van criminaliteit dan gemiddeld in Ede. In Ede-Oudzuid daalt de ervaren buurtoverlast al jarenlang en de veiligheidsbeleving verbetert. Het overlastniveau is nog wel hoger dan gemiddeld in Ede. In sommige andere wijken en buurten ervaren inwoners enkele specifieke vormen van overlast, vooral in de Indische buurt in Ede-West en in Veldhuizen B.

Sociale contacten

De meeste inwoners vinden dat zij voldoende contacten met andere mensen hebben. Ruim één op de tien inwoners zou wel wat meer contact met anderen willen hebben, of heeft te weinig contact met andere mensen. Eén op de vijf inwoners van Ede zou wel wat meer contact willen hebben met andere mensen in de buurt.

Openbare ruimte en voorzieningen

Inwoners zijn goed te spreken over het onderhoud van de openbare ruimte in Ede. Ruim tweederde van de inwoners is tevreden over het onderhoud van wegen, paden en groenvoorzieningen en over de straatverlichting. In Kernhem en de Rietkampen zijn bovengemiddeld veel inwoners tevreden. In Veldhuizen A zijn relatief veel inwoners ontevreden. Ruim de helft van de Edenaren is tevreden over de speelplekken voor kinderen en over de sportvoorzieningen in de buurt. In De Horsten (Veldhuizen A), Lunteren en Ede-Oost zijn relatief veel mensen ontevreden over de speelplekken en in Kernhem over de aanwezigheid van sportvoorzieningen. Tweevijfde van de inwoners vindt dat in de buurt niet genoeg voorzieningen voor jongeren zijn; eenvijfde vindt dat wel. Deze uitkomsten komen overeen met landelijke cijfers.

Inwoners over de gemeente en de politie

Bijna de helft van de inwoners van de gemeente Ede vindt dat de gemeente aandacht heeft voor het verbeteren van leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Het oordeel over de gemeente en de politie is gelijk aan het landelijke gemiddelde.