Gemeente Etten-Leur

Bestuurlijke strafbeschikking van kracht


Bestuurlijke strafbeschikking sinds 1 oktober van kracht in Etten-Leur

Sinds 1 oktober jl. is in de gemeente Etten-Leur de bestuurlijke strafbeschikking van kracht. Het college van burgemeester en wethouders heeft in augustus jl. besloten tot invoering van deze strafbeschikking, om mensen die bepaalde ergerniswekkende overtredingen begaan een geldboete te kunnen opleggen.

Het gemeentebestuur denkt met dit handhavingsinstrument slagvaardiger te kunnen optreden tegen veroorzakers van overlast die eenvoudig is te constateren, zoals zwerfafval, hondenpoep en loslopende honden. Eigenlijk gaat het om al die overlast in de openbare ruimte die leidt tot ergernissen bij inwoners en tot verrommeling en verloedering van de plaatselijke leefomgeving.

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeentelijke afdeling Stadsbeheer kunnen met de bestuurlijke strafbeschikking beter handhavend optreden in hun zorg voor een schone en veilige leefomgeving. De prioriteiten in de handhaving sluiten aan bij de grootste ergernissen van de inwoners.

De bestuurlijke strafbeschikking berust op landelijke wetgeving en heeft betrekking op 93 feiten die overlast geven. De boetes variëren van EUR 20,= tot EUR 240,=.

Gemeentelijke opsporingsambtenaren treden al langer handhavend op, maar de vroegere procedure was wat omslachtig. De boa's maakten bij constatering van een overtreding een proces-verbaal op en dat ging naar de politie. Afhankelijk van de ernst van de overtreding stuurde de politie de zaak door naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dat de boete int of naar het Openbaar Ministerie voor verdere beoordeling en afhandeling.

De nieuwe bestuurlijke strafbeschikking levert de gemeente rechtstreeks en zonder tussenkomst van de politie aan bij het CJIB. Dit maakt de procesgang eenvoudiger voor de gemeente en betekent voor de burgers meer eenduidigheid op straat. De werkwijze van de boa's lijkt qua uitvoering namelijk op die van de politie. Overtreders krijgen net als bijvoorbeeld bij te hard rijden ter plaatse een "bon" uitgereikt en later van het CJIB een acceptgiro toegestuurd om de opgelegde boete te betalen.

Als de bestrafte het daarmee niet eens is, kan hij zijn beklag doen bij de Officier van justitie. Als hij wil dat de rechter een oordeel velt, moet hijzelf het initiatief nemen en verzet instellen.

Hierboven bij `zie ook' is de bijlage bij dit bericht te openen.

20100929\pwm\0768

Raadsvergadering
Werk in uitvoering
Omgevingsvergunning

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl