FNV

FNV Bondgenoten: Kinderarbeid blijft hardnekkig in chocoladesector

05-10-2010

De ergste vormen van kinderarbeid, dwangarbeid en kinderhandel blijven een hardnekkig probleem. Een nieuw onderzoeksrapport van de Amerikaanse Tulane universiteit levert bewijs van de wijdverspreide praktijken en de ontoereikendheid van de inspanningen van de chocolade-industrie.

Negen jaar geleden kwam de cacao- en chocolade-industrie tot een vrijblijvend akkoord om de ergste vormen van kinderarbeid in de cacaoproductie in Ivoorkust en Ghana uit te bannen tegen 2005. Om de vooruitgang van die belofte op te volgen, werd de Amerikaanse Tulane universiteit aangesproken. Eind vorige week bracht de Tulane universiteit haar definitief rapport uit. Kinderen uit Burkina Faso en Mali worden nog steeds verkocht om te werken in de cacaoproductie, vooral in Ivoorkust. Alle ondervraagde kinderen die op de cacaoboerderijen werkten, werden gedwongen tot de ergste vormen van kinderarbeid.

Feiten en cijfers De resultaten van het Tulane rapport zijn duidelijk:
- Ivoorkust is de belangrijkste bestemming voor verhandelde kinderen die in de cacaosector aan de slag moeten.
- Alle ondervraagde kinderen (100 %!) moesten werken onder de ergste vormen van kinderarbeid.
- 75 % van de ondervraagde Burkinese kinderen is via kinderhandelaars terechtgekomen op de cacaoboerderijen. Bij de Malinese kinderen is dat 63 %.
- Het gaat om kinderen van gemiddeld 13 jaar.
- Slechts 4 % van de ondervraagde kinderen zegt naar school te kunnen.

Industrie schiet zwaar te kort De cacao- en chocolade-industrie heeft de investeringen die ze negen jaar geleden beloofde niet gemaakt, zegt Tulane. De genomen initiatieven bereiken nog geen 3 % van de cacaoboeren in Ivoorkust en minder dan 14 % in Ghana. In andere cacaolanden zoals Nigeria of Kameroen is de situatie nog erger. Bovendien focussen de meeste programma's van de industrie op een eenzijdig doel. Ze trainen de boeren om efficiënter te produceren en concentreren zich op een toename van de productiviteit. Dit is goed voor de industrie, maar verbetert de arbeidsomstandigheden op de boerderijen niet structureel zolang het niet gepaard gaat met sociale initiatieven.

Europese ngo's en vakbonden eisen investeringen Een verbond van Europese vakbonden en NGO´s zet zich al langer in om de wantoestanden in de cacaosector aan te kaarten. "De resultaten van dit onderzoek verrassen ons niet. De industrie heeft helaas gefaald om een onafhankelijk verificatiemechanisme in de cacaolanden op te zetten tegen eind 2010. De ergste vormen van kinderarbeid zijn tot op vandaag nog altijd een groot probleem", zegt Julie Schouten van FNV Bondgenoten. " Daarom roepen wij op tot meer actie van de bedrijven, samen met een coalitie van Europese ngo's en vakbonden. Negen jaar na de beloftes van de cacao-industrie is er nog steeds geen zichtbaar resultaat geboekt. Hoog tijd om de gemaakte beloftes waar te maken en kinderarbeid uit te bannen".