Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 oktober 2010

UvA-student Hilde van Stelten wint Ons Amsterdam Scriptieprijs

Gepubliceerd op 5 oktober 2010

De eerste Ons Amsterdam Scriptieprijs is gewonnen door Hilde van Stelten, geschiedenisstudent aan de UvA. De prijs van ONS AMSTERDAM. Maanblad over heden en verleden van Amsterdam is bestemd voor de beste en boeiendste universitaire scriptie over de geschiedenis van Amsterdam. Criteria zijn: behoorlijk Amsterdam-gehalte, goed wetenschappelijk niveau, origineel, leesbaar en interessant voor een vrij breed publiek.

Van Steltens scriptie gaat over de stormachtige opkomst, sociale samenstelling, omgangsvormen en repertoire van negentiende-eeuwse Amsterdamse mannenzangkoren. Ze concludeert dat zangkoren bijdroegen aan het zelfbewustzijn van de negentiende-eeuwse `kleine burgerij'. Volgens de jury sprong Van Steltens scriptie eruit door een originele onderwerpskeuze, heldere structuur, goede verwerking van de bestaande literatuur en vooral zeer grondig en veelzijdig archiefonderzoek. Bovendien schreef zij het aangenaam leesbaar op.

Eervolle vermelding

UvA-student Geschiedenis Chagall van den Bergh kreeg een eervolle vermelding voor haar scriptie Verloren in hoererij. Adriaen Koerbagh (1632-1669) over seksualiteit en zedenwetgeving in de Republiek. De jury oordeelt dat Van den Bergh een scherpzinnige relativering geeft van de vermeende radicaliteit op seksueel terrein van deze kleurrijke zeventiende-eeuwse vrijdenker.

De jury van de Ons Amsterdam Scriptieprijs 2010 bestond uit: drs. Herman Beliën, dr. Herman de Liagre Böhl, prof. dr. Petra van Dam, prof. dr. Piet de Rooy en Ons Amsterdam-hoofdredacteur Peter-Paul de Baar.

Eind 2011 wordt de tweede Ons Amsterdam Scriptieprijs uitgeloofd.