Nieuw-Vlaamse Alliantie



Unieke Europese bijeenkomst tegen chronische ziekten

klok 5 oktober 2010

Vanavond vindt in het Europees Parlement een uitzonderlijke bijeenkomst plaats: vier gezondheidsgroepen* slaan de handen in elkaar en lanceren een gezamenlijke oproep inzake chronische ziekten. Zij vragen concreet een adequaat beleid op het Europese vlak voor de preventie van chronische ziekten, bewustwordingscampagnes over de belangrijkste risicofactoren, de promotie van een gezonde levensstijl en het verlenen van prioriteit aan chronische ziekten in onderzoeksprogramma's.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is als voorzitter van de MEP Groep voor Niergezondheid, één van de organisatoren: "In Europa zijn niet besmettelijke, chronische ziekten zoals nier- en leverziekten, hart- en vaatziekten, kanker en diabetes verantwoordelijk voor niet minder dan 86% van de overlijdens. De meeste van deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel behandelbaar. Ze kunnen echter ook in grote mate worden voorkomen: meer aandacht voor preventie is dan ook essentieel."

In haar toespraak benadrukt Brepoels dat bij de preventiestrategie vooral moet worden gewerkt aan de vier grootste risicofactoren voor chronische ziekten: tabaksgebruik, ongezonde voeding, gebruik van alcohol en gebrek aan fysieke activiteit.

Brepoels: "Chronische ziekten zijn niet alleen bijzonder ingrijpend voor de betrokken patiënten en hun familie, ze vertegenwoordigen ook een aanzienlijke sociaal-economische last. Meer investeren in preventie is ook noodzakelijk in functie van Europa's 2020 strategie die o.a. een activiteitsgraad van 75% als doel voorop stelt. In dat verband is het belangrijk te benadrukken dat Europa complementair moet werken aan en stimulansen moet uitwerken voor het Vlaamse beleid terzake."

^* Al jaren werken Europarlementsleden, samen met Europese organisaties, artsen, patiëntengroepen, ... rond specifieke gezondheidsthema's. De vier groepen die samenwerken inzake chronische ziekten zijn:
- De MEP Groep voor Niergezondheid, voorzitter Frieda Brepoels, http://www.ekha.eu/00031/Activities/MEP_Group_for_Kidney_Health.aspx
- De MEP Hartgroep, http://www.mepheartgroup.eu/
- De MEP Diabetes Werkgroep, http://www.idf.org/idf-europe-eu-diabetes-working-group
- De Leden Tegen Kanker, http://www.europeancancerleagues.eu/component/content/article/3-highlig hts/192-meps-against-cancer-ii-meeting-29-september.html Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Gsm: 0475 94 70 35 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europe eu Url: www.friedabrepoels.eu