Gemeente Aalsmeer

voor vrachtverkeer langer dan twaalf meter

Uiterweg verboden voor vrachtverkeer langer dan twaalf meter

Het college van B&W heeft besloten om op de Uiterweg een inritverbod voor vrachtverkeer langer dan twaalf meter in te stellen.

Achtergrond
De problemen met het vrachtverkeer op de UIterweg bestaan al langere tijd. Op deze doodlopende lange smalle weg (2,3 km) zijn veel bedrijven gevestigd die allemaal bevoorraad moeten worden. De lange vrachtauto's hebben geen ruimte om te keren; gevolg ze rijden achteruit de lange weg weer af, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De buurtvereniging "Ons aller belang" heeft daarom in 2009 een burgerinitiatief ingediend met het verzoek om een keerlus te maken voor het vrachtverkeer op de Uiterweg. Een keerlus is voorlopig niet realiseerbaar vanwege beperkte ruimte op de Uiterweg, hoge kosten en bovendien vonden niet alle omwonenden de keerlus een goed idee.
Een andere oplossing dan de keerlus is een inrijverbod voor vrachtauto's langer dan twaalf meter. Wethouder Ad Verburg; verantwoordelijk voor verkeer en vervoer heeft over dit inrijverbod overlegd met de buurtvereniging "Ons aller belang".

Ter inzage
Het verkeersbesluit om de Uiterweg af te sluiten voor vrachtverkeer langer dan twaalf meter ligt zes weken (tot 9 november) ter inzage op het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze schriftelijk indienen. De zienswijzen worden beoordeeld en als er geen zwaarwegende bezwaren zijn, wordt het verkeersbord daarna geplaatst. De politie gaat daarna ook handhaven.

Ontheffing mogelijk
Overigens kunnen bedrijven wel per keer ontheffing aanvragen voor vrachtauto's langer dan twaalf meter. Zij moeten er dan wel voor zorgen dat de vrachtauto kan keren of ze moeten zorgen voor verkeersregelaars als de vrachtwagen toch achteruit de Uiterweg af moet.

Communicatie
De bewoners en bedrijven aan de Uiterweg ontvangen binnenkort een brief met daarin alle informatie over de voorgenomen maatregel. Op deze website kan men onder officiële mededelingen meer informatie krijgen over de ter inzage legging van het besluit van B&W.