Vilans




Preventie bij ouderen is méér dan het stimuleren van gezond leven

Af en toe is er weer een campagne van SIRE op de televisie over preventie van ongelukken bij kinderen. Nu is er een spotje met een moeder (waarom altijd de moeder?) met een kind op schoot en die een glas warme thee vasthoudt. Een sombere stem geeft aan dat de meeste ongelukken met kinderen gebeuren in dit soort situaties.

Beschermen tegen ongelukken

Bij preventie denk ik altijd aan de tijd dat mijn kinderen nog klein waren. De traphekjes die zo nodig maar ook zo lastig waren als je met je handen vol de trap op of af moest. De schoonmaakspullen die in de gangkast achter slot en grendel moesten. Mijn kinderen zijn nu volwassen en de jongens steken met kop en schouder boven mij uit.

Ze hebben zelf nog geen kinderen en lachen mij uit als ik hen vraag mij te helpen. Door op een trap te klimmen om de boom te snoeien bijvoorbeeld of door de trap vast te houden omdat hij niet stevig in het gras staat. Wacht maar af, denk ik dan, tot jullie kinderen hebben, dan begrijpen jullie die maatregelen wel! Preventie is een hot beleidsitem. Voorkomen is beter dan genezen, denkt de overheid, maar durft er toch niet te veel geld aan te besteden omdat het zo moeilijk te bewijzen is.

Doen wat de dokter zegt

Ik lees op dit moment in de trein van en naar huis `De essentie van preventie?' van Willem Regt. Lekker om in de trein te lezen want het zijn allemaal korte overpeinzingen over preventie vanuit zijn lange loopbaan in de preventieve gezondheidszorg. Volgens hem liggen de probleem met preventie verscholen in de uitdrukking `voorkomen is beter dan genezen'. Preventie zit te veel in de medische hoek, wordt geclaimd door de medische professie. De dokter zegt wat goed voor je is en wat niet en gaat ervan uit dat mensen hun leven zullen beteren.

Stoppen lukt, volhouden niet

Maar voor veel mensen kost het grote moeite om gezond te leven als ze dat niet gewend zijn. Stoppen met roken, meer bewegen, minder ongezond eten wordt een tijdje volgehouden, maar dan lukt het niet meer en valt men terug in het oude patroon. Preventie gaat over gedragsverandering en dan komt er meer kijken dan alleen huisartsen die goedwillende en wijze adviezen geven. Toch is er wel een kentering te zien. Eerst was preventie het voorkomen van ziekten. Nu wordt het bevorderen van de kwaliteit van leven steeds vaker als doel van preventie genoemd.

Eigen leven leiden

Bij ouderen ligt de zaak nog anders. Ouderen kunnen door gezond te leven een aantal ziekten en aandoeningen voorkomen zoals diabetes, hart en vaatziekten. Maar bij het ouder worden horen onherroepelijk de gebreken. De mobiliteit neemt af, het sociale netwerk wordt kleiner door verlies van naasten etc. Preventie bij ouderen betekent daarom ook leren omgaan met deze beperkingen; behoud van zelfredzaamheid zodat ouderen zo lang mogelijk hun eigen leven kunnen leiden en niet (te veel) afhankelijk worden van anderen of zorg.

Dit vraagt om een andere aanpak. Een succesvolle aanpak is alleen mogelijk als integraal naar de situatie van de oudere wordt gekeken. Dan kijk je ook naar maatschappelijke en sociale factoren in het leven van ouderen: hoe is de woonsituatie, de woonomgeving, het openbaar vervoer, de mogelijkheden voor participatie of zinvolle dagelijkse bezigheden. Met een integrale kijk op preventie is nog veel winst te behalen!