Gemeente Maasgouw


Begroting 2011: natuurlijk bezuinigen

De eerste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders staat in het teken van bezuinigingen. Vanuit het Rijk zijn flinke bezuinigingen aangekondigd met grote consequenties voor de gemeente en burgers. Het college van B&W en de Maasgouwse gemeenteraad moeten zwaarwegende keuzes maken om de financiële situatie het hoofd te bieden. Onzekere factor is de concrete maatregelen die het nieuwe kabinet mogelijk gaat nemen.

Investeringen
In 2011 gaat de gemeente ca. EUR 5 miljoen investeren in vervanging. Dit geld wordt onder andere besteed aan het onderhoud en de aanleg van wegen, bruggen en rioleringen en het onderhoud van (school)gebouwen. Daarnaast doet de gemeente een aantal extra investeringen zoals in de brede school Thorn, de upgrading van de haven in Maasbracht en de clustering van de sportaccommodatie van FC Maasgouw. Het extra investeringsvolume bedraagt EUR 6 miljoen.

Bezuinigingen
In 2011 moet Maasgouw structureel ruim EUR 400.000 bezuinigen. Voor volgende jaren ligt er nog een bezuinigingsopgave oplopend tot ruim EUR 2 miljoen in 2015. Om dit oplopende tekort weg te werken, doet het college nu reeds een aantal bezuinigingsvoorstellen. De overige bezuinigingsvoorstellen worden in 2011 verder uitgewerkt. Een deel van de bezuinigingen in 2011 wordt opgevangen door efficiëntere interne bedrijfsvoering, maar dat is niet genoeg. Het college ontkomt er naast versobering niet aan om bezuinigingsmaatregelen te nemen die de hele gemeente raken. Zo worden o.a. vanaf 2011 bezuinigingen doorgevoerd binnen de projecten van de Wmo (Mantelzorg en diensten Wonen-Welzijn-Zorg, vrijwilligerswerk, maatschappelijk adviespunt), onderwijs (Lokale Educatieve Agenda), veiligheid (preventie brandweer) en museumbeleid.

Daar staat tegenover dat voor de Regeling Meedoen een jaarlijks bedrag wordt vrijgemaakt in de begroting en dat een korting op subsidies van het verenigingsleven tot 2014 niet aan de orde is. Ook met de toetreding tot de Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg (met als doel uitvoering van de regionale opgave met betrekking tot ontwikkeling en revitalisering bedrijventerreinen) zijn middelen gemoeid.

Lokale lastendruk
Het college kiest voor een trendmatige verhoging van de lokale lastendruk met 3,5%. De verhoging van de lokale lastendruk wordt toegepast op de OZB, de hondenbelasting, de toeristenbelasting en de forensenbelasting. Het college geeft er de voorkeur aan om een geleidelijke consistente tariefswijziging door te voeren in plaats van schoksgewijze verhogingen. Daarnaast speelt in de overweging mee dat we een aantal nieuwe initiatieven moeten bekostigen en dat Maasgouw ten opzichte van de regio relatief lage belastingtarieven hanteert. De tarieven van afvalstoffenheffing en het rioolrecht moeten volledig kostendekkend te zijn.
Voor het rioolrecht betekent dit een tariefsverhoging van 3%. Het tarief voor de afvalstoffenheffing wordt berekend op basis van een actuele inschatting van de werkelijke kosten voor afvalverwerking.

Bestuurlijke behandeling
Het college heeft de Begroting 2011 op 28 september vastgesteld. De gemeenteraad debatteert op 11 november over de Begroting 2011.


* Programmabegroting 2011.pdf (613,07 KB)
Zie het origineel

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00