Gemeente Tilburg

Persbericht
5 oktober 2010

Minister Hirsch Ballin steunt geïntegreerde aanpak criminaliteit in Brabantse steden

De burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda, 's Hertogenbosch en Helmond hebben met minister Hirsch Ballin van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en politie en justitie in Brabant overeenstemming bereikt over een aanpak van regio overschrijdende criminaliteit. Er komt een proefproject met een meerjarige overheidsbrede aanpak waarvoor extra geld wordt uitgetrokken. De Brabantse steden, de minister als ook de provincie Noord-Brabant betalen hier aan mee. Het gaat om een totaalbedrag van circa 3 miljoen euro.

De Brabantse steden willen, met gebruik van hun regionale informatie- en expertise centra (RIEC's), samen met politie en justitie zaken als heling, grootschalige hennepteelt, de handel in drugs en de daarmee verbonden zware georganiseerde criminaliteit steviger aanpakken. Dit gebeurt door meer informatie te delen en die beter te analyseren, veiligheidsbeleid op elkaar af te stemmen en in overleg met de verschillende politie- en justitieregio's criminelen op te sporen die door de hele provincie opereren. Door deze samenwerking wordt het mogelijk de criminaliteit in de Brabantse steden effectiever aan te pakken.

De betrokken organisaties hanteren daarbij het motto "Zonder helers geen stelers". Als er geen mogelijkheid meer is om gestolen goederen te verkopen dan heeft het minder zin om ze te stelen en er aan te verdienen. Criminaliteit stopt niet bij toevallige bestuurlijke grenzen en vraagt om een gezamenlijke aanpak. De krachten worden gebundeld. Op korte termijn zullen zaken op het gebied van heling, georganiseerde hennepteelt en drugshandel meer in samenhang worden aangepakt waarbij een bestuurlijke aanpak wordt gecombineerd met een strafrechtelijke aanpak.

Onderzoek Politie en Wetenschap

De aanleiding voor deze aanpak is een onderzoek door het Instituut Politie en Wetenschap naar de aanhoudend slechte scores van de Brabantse steden in veiligheidsindexen. Uit dit onderzoek blijkt de noodzaak om de onderliggende criminele netwerken nog meer dan nu het geval is in samenhang aan te pakken. De hoofdofficieren van Justitie en de Korpschefs van de Brabantse politieregio's steunen deze samenwerking.

De gezamenlijke aanpak is een proef. Hierin worden de bestuurlijke en de persoonsgerichte benadering meegenomen. Ook worden repressieve en preventieve maatregelen gecombineerd. De proef zal in ieder geval voor de komende drie jaren worden uitgevoerd.

---