GroenLinks
Geen `wordt vervolgd' voor palingsoap

De paling wordt ernstig bedreigd in haar voortbestaan en rivierpaling uit Nederland is zo verontreinigd dat ze een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Om beide problemen op te lossen, is er volgens GroenLinks maar één oplossing: een algeheel verbod op de palingvisserij. "Er moet voor eens en altijd een einde komen aan deze treurige palingsoap", zegt Tweede Kamerlid Arjan El Fassed.

Paling staat op de rode lijst van de International Union for the Conservation of Nature. Het uitsterven van de vis wordt niet alleen veroorzaakt door overbevissing, maar voornamelijk door giftige stoffen (dioxines) in de rivieren die de vruchtbaarheid van paling negatief beïnvloeden. Er is sprake van 300.000 kilo vervuilde paling volgens de Voedsel- en Warenautoriteit. De (internationale) wetenschap bepleit al jaren voor een vangstverbod. Voor consumenten is niet duidelijk of zij met de schonere IJsselmeerpaling te maken hebben of met de vervuilde rivierpaling die grote gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

El Fassed: "Het is onbegrijpelijk dat een ernstig bedreigde diersoort, die bovendien nog schadelijk voor de volksgezondheid kan zijn ook, nog steeds gewoon gevangen en verhandeld kan worden. Er zijn twee scenario's: nu een vangstverbod instellen met de mogelijkheid dat de palingstand zich over tientallen jaren heeft hersteld, of gewoon blijven doorvissen. Dan is er over vijf jaar helemaal geen paling meer. Niet op een broodje, maar ook niet in de Hollandse binnenwateren. Daarom moeten we nu stoppen met palingvissen. Alternatieven voor op dat broodje zijn er genoeg: bv. gerookte makreel, bokking of gerookte zalm."

Er zijn nog ongeveer 150 palingvissers in Nederland. Een groot deel heeft het vissen als nevenactiviteit naast een andere baan. Zij zouden na instelling van het vangstverbod bijvoorbeeld aan de slag kunnen als natuurbeheerders.