D66

dinsdag 5 oktober 2010

Van der Ham: "Verkwansel schooluitval MBO niet"

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham pleit in de strijd tegen de hoge schooluitval in het MBO voor meer persoonlijke aandacht voor jongeren. Van der Ham deed dit tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer. Hij stelde daarin de hoge schooluitval binnen het MBO aan de kaak. Afgelopen weekend bleek dat de MBO's de doelstellingen wat betreft de terugdringing van de schooluitval niet gaan halen. Van der Ham: "Om de schooluitval verder te laten dalen, moet er echt meer gebeuren."

Doelstelling

Van der Ham sprak staatsecretaris Van Bijsterveldt aan op de noodkreet van de MBO-raad. "Het wordt steeds moeilijker om de doelstelling te halen. De groep jongeren die eigenlijk makkelijk weer terug naar school gehaald konden worden, is nu wel zo'n beetje binnenboord. De groep die overblijft heeft een opeenstapeling van problemen. Meer aandacht en een persoonlijke benadering is nodig."

Rutte I bezuinigt

Van der Ham hekelde in het mondelinge vragenuur het feit dat het aanstaande kabinet juist wil bezuinigen op dit soort jongeren. "Zowel in de jeugdzorg als het onderwijs gaat er bezuinigd worden. De doelstellingen voor het terugdringen van schooluitval lijken nu al helemaal onhaalbaar." Van Bijsterveldt vond niet dat er meer middelen nodig zijn voor beter onderwijs.