Rotterdams Conservatorium / Dansacademie


Foto Ed van Ree.

Oriëntatiedagen klas 4

Een persoonlijk verslag van de oriëntatiedagen door Marie Claire van Zoest, klas 4 muziek (foto's Ed van Ree):

"Na twee dagen kennismaken begint natuurlijk de school weer. En dat betekent ook weer aan de slag. Voor Nederlands was onze eerste opdracht: een verslag maken over onze oriëntatiedagen. Het is een nieuw jaar, met in de vierde veel ingestroomde leerlingen. Natuurlijk moeten we dan even kennismaken. Ik moet zeggen dat dat er een beetje bij in schoot door de drukte die we hadden. Maar volgens mij is het een hele leuke nieuwe groep!

Maandagmorgen, 23 augustus om kwart voor 1. Na een rustige busrit ineens weer volop de drukte in. Rotterdam Zuidplein, nog 20 minuten reizen. Althans, dat dacht ik. OV chip ongeldig, dat kwam er te staan. Dus naar de RET. Onwijs drukke rij, kwart voor 2 aan de beurt. Kwart over 2 op school. Een nieuw jaar, nieuwe leerlingen, klas 4.

Oude leerlingen, bamisoep, AH. Lachen, touwtjespringen. Samen eten, CKV en Schouwburgplein. Eenmaal op school kwamen de presentaties. Eerst kregen we een hele vrolijke Afrikaan, hij vertelde wat verhaaltjes die niet erg verstaanbaar waren. Maar hij deed het erg leuk! Na wat eten en drinken hadden we onze tweede presentatie. Die was boeiend. De man was erg enthousiast, hij vertelde op een leuke manier en de informatie was interessant om te horen. Rond een uur of vijf was het tijd om te gaan. En we beloofden dat we er de volgende dag weer om 10 uur zouden zijn.

Muziek, een workshop muziek. We wisten niet wat ons te wachten stond. Alleen dat het iets te maken had met Afrika. Was het zang, was het van alles of had het te maken met het ongelofelijke opzwepende ritme van Afrika. Binnen in 8.01 stond een kring met djembés. Het werd dus ritme. Onwijs leuk! Je handen werden roder en liepen paars aan, maar het was zeker de moeite waard!

Rotterdam is een stad van veel culturen. Veel mensen, veel dingen te doen. En alles heeft te maken met het buitenland. Na een uurtje de stad te hebben gezien en hele interessante verhalen van Jan Ris gingen we naar het Wereldmuseum. Een erg mooi gebouw met de meest exclusieve beelden uit Afrika. Heel leuk om gezien te hebben.

De laatste twee uur zou het aanpoten worden. Dans, Afrikaanse dans. Na die les heb ik nog meer respect voor de dansers gekregen. We hebben een dans gemaakt, en als groep nog wat verzonnen. Ik was er echt slecht in! Dus een danscarrière zit er voor mij niet in. Na een paar keer vallen en hard lachen was het best wel een keer leuk om te doen. Maar om die techniek onder de knie te krijgen, daar is een poos voor nodig. Tenzij je een echt natuurtalent bent.

En toen zat het er weer op. Na twee dagen hard in de weer geweest met Afrika en de dingen die we dolgraag doen, zoals muziek en dans, is het weer de hoogste tijd om met school te starten. Ik vond ons thema leuk. Want na die presentaties en het eten bleek toch, dat we er maar heel weinig van wisten. Goed bedacht dus! Ik heb erg gelachen, genoten en er veel van geleerd. Het was een leuk begin van het nieuwe schooljaar. Mijn favoriet was het eten met de klas, de muziek vond ik echt een hele leuke workshop. En de laatste presentatie was erg interessant. Ik kijk nu al uit naar onze werkweek in Berlijn!"