Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

2010 op derde plaats met minst gemeten Noordpoolijs 5 oktober 2010 - Afgelopen zomer is er minder Noordpoolijs gesmolten dan in 2007 en 2008 maar er is minder ijsbedekking dan in de andere voorgaande jaren gemeten is. In juni was het ijsoppervlakte in het Noordpoolgebied nog het kleinste ooit gemeten in een junimaand maar doordat het weer omsloeg, is de afsmelt de rest van de zomer iets verminderd.
IJsbedekking Noordpool september 2010. Bron: NSIDC IJsbedekking Noordpool september 2010
Door kouder weer in juli en augustus in het Noordpoolgebied is er meer zeeijs overgebleven dan in 2008. Met een minimum ijsbedekking van 4,60 miljoen km2 komt 2010 op de derde plaats van jaren met het minste Noordpoolijs. Het grootst gemeten minimum blijft 2007 met 4,10 miljoen km2 in 2007. Tweede staat 2008 met 4,56 miljoen km2. Hiermee komt de waarde van 2010 precies op de sterk dalende trendlijn te liggen.

Opmerkelijk dit jaar was dat er twee gebieden op de Noordpool waren waar in september juist meer zeeijs lag dan vroeger gebruikelijk was: bij Spitsbergen en ten noorden van de Canadese eilanden. Dit is het gevolg van losser en dunner zeeijs dat sneller door de overheersende windrichting naar deze gebieden wordt geblazen. Bij Spitsbergen smelt het vervolgens in de Atlantische Oceaan. Ten noorden van Groenland en de Canadese eilanden stapelt het zich op tegen de kust. Wat ook dit jaar opviel, was dat er meer gebied met half ijs, half open water was en minder solide zeeijs. Het gebied met meer dan 75 procent ijs was het laagste ooit gemeten.

Zowel de North West Passage (langs Groenland en Canada) als de North Passage (langs Rusland) zijn afgelopen september open geweest. Het is voor de derde keer in de recente geschiedenis dat beide doorvaarten tegelijkertijd bevaarbaar waren.

---

Af- en toename van gebieden met minimaal 15 procent zeeijs de laatste jaren. Bron: NSIDC
Eerste uitgave: 05-10-10