Productschap Vis


Kaderrichtlijn Mariene Strategie

Kaderrichtlijn Mariene Strategie De Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) is tussen 2005 en 2008 ontwikkeld door de Europese Commissie met het doel een gezonde milieutoestand te bereiken voor de Europese zeeën in 2021. Bij een richtlijn zijn het de lidstaten zelf die het pakket aan maatregelen maken voor de voor hen belangrijke mariene regio. Voor Nederland betreft dit de Noordzee. De lidstaten hebben tot 2015 om samen met buurlanden én gebruikers (o.a visserij, scheepvaart, windmolenparken, etc.) een strategie en maatregelen te ontwikkelen om de zeeën te herstellen en behouden.

De maatregelen betreffen bijvoorbeeld het stellen van voorwaarden aan activiteiten op de Noordzee. Bescherming en herstel van Europese zeeën mag echter niet ten koste gaan van economische activiteiten. De kaderrichtlijn vervult dus een dubbele functie: bescherming van de zee en waarborgen dat de economische activiteiten tussen nu en 2020 een duurzaam karakter krijgen.

Voor de uitvoering van de KRM is het nodig een beschrijving te maken van de huidige milieutoestand van de Noordzee (een initiële beoordeling). Daarnaast moet er geformuleerd worden wat er onder een gewenste `goede milieutoestand' verstaan wordt en welke criteria hieraan ten grondslag liggen. Belastende factoren worden bekeken en geanalyseerd, vooral menselijke activiteiten die de eigenschappen van de wateren kunnen veranderen. Ook een economische en sociale analyse van het gebruik van deze wateren en van de kosten van de verslechtering van de toestand van het mariene milieu maken er deel van uit. Uiteindelijk zal dit proces resulteren in een pakket aan maatregelen en een bijhorend monitoringprogramma om de voortgang en het resultaat van de KRM te meten.

Alle belanghebbenden hebben in deze processen inspraak door middel van workshops en andere bijeenkomsten waar meningen en zorgen kunnen worden geuit. Stakeholders worden dus actief betrokken in het implementatieproces. Momenteel zijn de beoordeling van de huidige milieutoestand en de criteria voor de gewenste `goede milieutoestand' in ontwikkeling. De kaderrichtlijn beveelt aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande regionale zeeconventies (voor Nederland is dat OSPAR). Per mariene regio wordt samengewerkt met andere lidstaten. Voor Nederland geldt dit dat samenwerking gezocht gaat worden met o.a. Engeland, Duitsland en België.

Meer informatie over de Kaderrichtlijn Mariene Strategie

U kunt ook mailen: Productschap Vis, Cora Seip.