Ingezonden persbericht

de asfaltstad
lezing door Fritz Haeg

dinsdag 5 ok

De Amerikaanse kunstenaar, architect en voedselactivist Fritz Haeg verklaart in zijn boek 'Edible Estates. Attack on the Front Lawn' de oorlog aan de stadse asfaltjungle en het groene gazon als symbolen van de huidige milieuvijandigheid. 'Edible Estates' is een initiatief om een reeks regionale tuin-prototypes te ontwikkelen, waarbij de traditionele voortuinen en andere ongebruikte plekken in de woonwijken vervangen worden door moestuinen waar mensen hun eigen voedsel kunnen telen. Haeg moedigt iedereen aan de voortuin om te toveren tot een eetbare moestuin.

Nu bij Stroom Den Haag
'Raul Ortega Ayala: Living Remains'
t/m 7 november 2010

'Ondertussen: Melle de Boer'
t/m 25 september 2010

In zijn lezing zal Haeg dieper ingaan op het 'Edible Estates' project maar ook op zijn kunstpraktijk. Als kunstenaar en architect is Haeg sterk betrokken bij politieke problemen, milieu vraagstukken en sociale fricties. Dit geeft zijn kunstpraktijk mede vorm en maakt dat participatie van het publiek een cruciaal aspect is in zijn werk.

De lezing sluit inhoudelijk aan bij het meerjaren programma 'Foodprint' waarin de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van de stad wordt onderzocht. Haeg's presentatie maakt bovendien deel uit van 'The Knight's Move' een lezingenreeks van internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid, het publieke domein en gemeenschapsvorming.

Fritz Haeg (1969) verdeelt zijn tijd vanuit zijn geodetische koepelhuis in Los Angeles, tussen ontwerp- en architectuurprojecten in zijn Studio ('preferred clients are animals'), happenings in Sundown Schoolhouse, ecologische initiatieven van Gardenlab, en diverse combinaties van bouwen, tentoonstellen, dansen, ontwerpen, tuinieren, organiseren, onderwijzen en schrijven.
www.fritzhaeg.com
website Edible Estates

De komende maanden volgen tal van andere Foodprint-activiteiten. Raadpleeg www.stroom.nl of www.foodprint.stroom.nl voor meer informatie.

De lezing van Fritz Haeg wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.