Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

EveryDay Congo
Foto-expositie in het kader van de serie Crash Course Congo, vanaf begin oktober

Een dag in DR Congo kent veel uitdagingen. Door oorlog zijn, naast de vele vormen van geweld, het gebrek aan medische zorg en constante ondervoeding aan de orde van de dag. Maar de bevolking in DR Congo laat zich niet door deze problemen bepalen. Het leven daar gaat door, en de tentoonstelling EveryDay Congo laat zien hoe.

Door middel van fotoreportages kan Artsen zonder Grenzen over haar werk in DR Congo vertellen. Zo is er in de afgelopen 29 jaar een schat aan fotografie in het archief van de organisatie opgenomen. De tentoonstelling, met onder andere werk van Petterik Wiggers, laat het dagelijks leven zien op de plekken waar AzG werkt.

i.s.m. Artsen zonder Grenzen en Arca

State of Mind - Healing Trauma in Congo
Dinsdag 5 oktober, 20.30 uur / ¤ 7/ ¤ 5 / gratis met Cinevillepas

Hoe herstelt een land zich van een oorlog met meer dan vijf miljoen doden? En wat is de remedie voor een collectief trauma van een verdeeld land? Deze vragen staan centraal in de indrukwekkende documentaire State of Mind van Congolees cineast en producent Djo Munga.

Via openhartige en ontroerende interviews volgt de filmmaker de aankomst van de Amerikaanse psycholoog Dr. Albert Presso, grondlegger van PBSP (Pesso Boyden System Psychomoto), in Congo om op verzoek van het Duitse GTZ een gespecialiseerd programma voor traumaverwerking te starten. Zowel de psycholoog als de sociaal werkers en de anderen die de interviews uitvoeren, vallen ten prooi aan de onverschilligheid en de apathie van de slachtoffers.

De Congolese filmmaker en producent Djo Munga is voor Crash Course Congo in De Balie aanwezig en zal na de films in gesprek gaan met het publiek.

Crash Course Congo: Congo toen/NU/later
Woensdag 6 oktober, 20.30 uur / ¤ 7/ ¤ 5¬ 5

Aan de hand van de Congolese entertainmentindustrie onderzoeken we de huidige politieke, economische en sociale structuren van Congo: de cultstatus die muzikanten in Congo genieten; de populariteit van religieuze soaps en de verBRALIMAsering van Congo, oftewel de macht van het bier. En het verhaal van een opkomende filmindustrie. Daarnaast gaan we in gesprek over de rol van kunst en cultuur in huidig Congo en welke plek het heeft in de samenleving. Een avond vol muziek, videoclips, film, columns en debat.

Met onder anderen Djo Munga (Congolese filmmaker en producent), Marius Muhunga (Congolese muziekpresentator), Bibish Mumbu (Congolese schrijfster en journaliste) en Katrien Pype (Vlaamse antropologe).

Voertaal: Nederlands, Engels, Frans


Noot voor redacties


Noot voor de redactie: onderstaande contactgegevens zijn