Openbaar Ministerie

Strafzaak Dino S. aangebracht binnen lopend liquidatieproces

24 september 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

De 49-jarige Dino S. is vanmiddag na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris (rc) gedagvaard binnen het lopend liquidatieproces Passage voor uitlokking van de moord op Thomas van der Bijl en Kees Houtman en leiding geven aan een criminele organisatie. De rc heeft de 49-jarige Amsterdammer in bewaring gesteld.

De rechtbank in Amsterdam houdt op 5 oktober, met een uitloop op 7 oktober, een regiezitting. Tijdens deze zitting kan de verdediging eventuele onderzoekswensen kenbaar maken, zoals het horen van getuigen. De rechtbank zal dan over het verdere verloop van de behandeling van de zaak tegen Dino S. een beslissing nemen.

De 49-jarige Amsterdammer is al langere tijd een belangrijke verdachte in een aantal deelonderzoeken van Passage. Zijn naam is tijdens de behandeling van deze onderzoeken meerdere malen gevallen. Ook staat de Amsterdammer als deelnemer van de criminele organisatie vermeld op de tenlastelegging van andere verdachten in Passage, waar hij volgens het OM leiding aan gaf.

Als S. aan het begin van het Passageproces niet voortvluchtig was geweest, dan was hij gelijk met de andere verdachten in het Passageproces gedagvaard.

Het OM is van mening dat de strafzaken van de 49-jarige Amsterdammer in het lopend liquidatieproces moet worden meegenomen en dat de huidige combinatie van de rechtbank de deelonderzoeken in zijn geheel moet beoordelen, dus ook de deelonderzoeken waarbij hij als verdachte is aangemerkt.