Dura Vermeer

Dordrecht - 04 oktober 2010

Waterexperts praten in Dordrecht over stedelijk waterbeheer

Als onderdeel van het leerproject Mare is Dura Vermeer Business Development één van de deelnemers aan een internationale bijeenkomst over stedelijke ontwikkeling en water- en klimaatbeleid, die de Gemeente Dordrecht van dinsdag 5 tot en met donderdag 7 oktober houdt.

Naast Dura Vermeer Business Development bestaat het deelnemersveld uit een gezelschap van dertig deskundigen uit de steden Sheffield (Engeland), Bergen (Noorwegen), Hannover (Duitsland) en Dordrecht.

MARE
De bijeenkomst is een activiteit binnen het project MARE. MARE staat voor `Managing Adaptive Responses to changing flood risk' en wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. Met dit programma steunt de Europese Unie Dordrecht, omdat de resultaten bruikbaar zullen zijn voor alle EU-lidstaten. De internationale partners van Dordrecht in MARE spelen met dezelfde opgaven en iedereen brengt unieke kennis en ervaring in. Dordrecht had al eerder met Hamburg en Londen samengewerkt in het project Urban Flood Management (UFM) met positief resultaat. MARE is het vervolg op UFM. In MARE wordt met inmiddels meer dan 40 partners samen gewerkt in twee praktijkgerichte leertrajecten die centraal staan tijdens de aanstaande bijeenkomst.

`Water heeft Dordrecht gevormd en zal ook de toekomstige ontwikkeling van de stad vormgeven. In MARE leren we in te spelen op een onzekere toekomst vanwege klimaatverandering, stedelijke dynamiek en andere sociaaleconomische ontwikkelingen', zo stelt Piet Sleeking, wethouder Ruimtelijke Ordening.

Stadswerven en Wielwijk
De leertrajecten worden in twee demonstratieprojecten in Dordrecht vormgegeven: de stadsvernieuwingswijk Wielwijk en het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Stadswerven, waarbij ook Dura Vermeer Bouw Rotterdam is betrokken. In Wielwijk gaat het over stedelijke ontwikkeling in combinatie met wateroverlast. In Wielwijk zoeken de partners zonder al teveel meerkosten naar mogelijkheden om de wijk waterrijker en groener te maken en tegelijkertijd wateroverlast van hevige regen te voorkomen. Voor Stadswerven gaat het over stedelijke ontwikkeling die rekening houdt met overstromingsrisico van zee en omliggende rivieren. Stadswerven wordt zo ingericht dat deze hoogwater kan doorstaan.

Zie ook www.dordrecht.nl/mare voor meer informatie.