Raad van State


dinsdag 5 oktober 2010
Zitting over de informatie die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam aan de bewoners in dat stadsdeel heeft verstrekt. Het gaat om informatie over de plannen van onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone om een aantal UMTS-masten te plaatsen. Het stadsdeel heeft de bewoners onder meer een kaartje gestuurd waarop twee zoekcirkels staan. De plek van de zoekcirkels zou aangeven op welke locaties de masten zouden moeten komen. De telecomaanbieders vinden dat het stadsdeel het kaartje met de zoekcirkels niet openbaar had mogen maken, omdat het zou gaan om vertrouwelijke bedrijfsgegevens. De zoekcirkels geven volgens hen namelijk inzicht in de netwerkopbouw en bedrijfsvoering van de telecomaanbieders. De rechtbank in Amsterdam stelde hen in september 2009 in een eerder beroep in het ongelijk. Volgens de rechtbank kan uit de zoekcirkels geen gedetailleerde informatie worden afgeleid over de netwerkopbouw en de meest geschikte locaties voor de masten. Daarom mocht het stadsdeel deze informatie openbaar maken, aldus de rechtbank. De telecomaanbieders zijn het hiermee niet mee en komen tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is de tweede zitting in deze zaak. Eerder werd de zaak op 26 april jl. op zitting behandeld. (zaaknummer 200908266/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haaren van het bestemmingsplan 'Gemeentewerf, Brandweerkazerne en Milieustraat'. Het plan heeft betrekking op een gebied ten noordwesten van de Helvoirtseweg en de Kantstraat en maakt de aanleg van een gemeentewerf, een brandweerkazerne en een milieustraat mogelijk. Een aantal inwoners van Haaren is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het plan inbreuk maakt op de landelijke kwaliteit van het buitengebied van de gemeente. Maar zij vrezen vooral voor een aantasting van hun woongenot door geluidhinder, verkeershinder, geurhinder en verlies van uitzicht. De nadelige gevolgen zouden bovendien bovenop de hinder van het bedrijventerrein 't Hopveld II komen. (zaaknummer 200905310/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij het een melding van de
afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) van Delfluent in de Harnaschpolder in Den Hoorn heeft geaccepteerd. De acceptatie komt erop neer dat de drijvende afdekkingen van acht nabezinktanks mogen worden verwijderd. Volgens het provinciebestuur leidt dit niet tot meer geuroverlast, maar enkele omwonenden bestrijden dat. Zij betogen dat uit onderzoek zou blijken dat het verwijderen van de afdekkingen wel leidt tot meer geuroverlast. Zij komen dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het provinciebestuur om maatregelen te treffen tegen de afvalwaterzuiveringsinstallatie. De omwonenden hadden om maatregelen gevraagd omdat zij last hebben van stank. De geurvoorschriften uit de milieuvergunning zouden worden overtreden. Volgens het provinciebestuur is dat niet het geval. Tegen deze weigering door het provinciebestuur om maatregelen te treffen komen de omwonenden ook in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201000263/1 en 201001156/1) Zitting over de exploitatievergunning die de burgemeester van Rotterdam heeft verleend aan coffeeshop De Lachende Paus aan de Nieuwe Binnenweg. Het gaat om een exploitatievergunning met een beperkte geldigheidsduur, namelijk tot 1 juni 2009. In 2007 heeft de gemeente Rotterdam coffeeshopbeleid vastgesteld. Volgens dit beleid zijn er geen coffeeshops meer toegestaan binnen een afstand van zowel 200 meter hemelsbreed als 250 meter loopafstand tot middelbare scholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs. Coffeeshops die binnen deze afstand liggen, krijgen volgens het beleid tot 1 juni 2009 de tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden. Het verplaatsen van de coffeeshop naar een ander deel van de stad is volgens het beleid niet toegestaan. De Lachende Paus ligt binnen een straal van 200 meter van een school voor middelbaar onderwijs en kwam daarom alleen voor een vergunning tot
1 juni 2009 in aanmerking, aldus de burgemeester. De exploitant is het hier niet mee eens. Volgens hem is het coffeeshopbeleid onredelijk, omdat niet zou zijn aangetoond dat er een verband bestaat tussen het gebruik van verdovende middelen door jongeren en de aanwezigheid van coffeeshops in hun omgeving. Ook zou het beleid neerkomen op een sanering van coffeeshops in de gemeente. De rechtbank in Rotterdam stelde hem in januari 2010 in het ongelijk. De man laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de verlening van exploitatievergunningen aan coffeeshop Greenpoint aan de Polderweg en aan coffeeshop Marakech aan de Slaghekstraat. Ook deze coffeeshops hebben een vergunning gekregen met een geldigheidsduur tot
1 juni 2009. De exploitanten van deze coffeeshops komen ook in hoger beroep bij de Raad van State, nadat de rechtbank in Rotterdam hun beroepen in twee afzonderlijke uitspraken van februari 2010 ongegrond had verklaard. (zaaknummers 201001692/1, 201002716/1 en 201002778/1)

11.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de burgemeester van Amsterdam van zogenoemde veiligheidsrisicogebieden. Het gaat om een aanwijzing van de gebieden Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuidoost, Groot Oost en Holendrecht voor een periode van 12 maanden. De burgemeester kan op basis van de Gemeentewet en de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam bij (vrees voor) verstoring van de openbare orde door wapengebruik, gebieden als veiligheidsrisicogebied aanwijzen. Binnen deze gebieden kan de officier van justitie dan een bevel geven voor het zogenoemde preventief fouilleren. De gebieden Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Zuidoost en Groot Oost waren al eerder als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Een man uit Amsterdam vindt de aanwijzing onnodig, omdat tijdens vorige fouilleringacties in de gebieden geen wapens zijn aangetroffen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in maart jl. een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003290/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Vossenberg West II'. Het bestemmingsplan maakt een industrieterrein mogelijk en een containerterminal met bijbehorende haven aan het Wilhelminakanaal. Het gebied ligt nu nog braak en zal plaats maken voor 80 hectare aan industriële bedrijven, transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Het bedrijventerrein Vossenberg West II is een uitbreiding van het bestaande terrein Vossenberg West I. Het gebied waar het nieuwe terrein zal worden aangelegd wordt aan de noord- en westzijde begrensd door de toekomstige Noordwesttangent en aan de oostzijde door Vossenberg West I. Ten zuiden van het gebied liggen het Wilhelminakanaal en de woonwijk De Reeshof. Een aantal inwoners van de Reeshof is het niet eens met het plan. Zij zijn bang voor geluidsoverlast en vinden het plan te globaal. Hierdoor weten de inwoners niet waar zij aan toe zijn, vooral niet als het gaat om de aanleg van de haven en de zwaaikom (een bredere plek in de rivier waar schepen kunnen keren) die op korte afstand van de woonwijk zijn gepland. Een echtpaar uit Dongen kan zich ook niet met het plan verenigen. Zij zijn ook bang voor geluidsoverlast, maar vooral als gevolg van de cumulatie met het geluid van een bedrijventerrein op de grens van Dongen en Tilburg. Ook betwijfelen zij of bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit rekening is gehouden met dit Dongense bedrijventerrein. (zaaknummer 200905366/1)