FNV Bouw

De meubelindustrie is nu een goede cao waard!

Vandaag voert FNV Meubel & Hout actie bij een groot aantal meubelfabrieken verspreid door het land. Grote actielocaties zijn onder meer Bruynzeel Keukens in Bergen op Zoom en interieurbedrijven in Haarlem. Sinds juli van dit jaar zitten medewerkers in de meubelindustrie zonder cao, doordat de onderhandelingen zijn vastgelopen. Met de landelijke actie wil FNV Meubel & Hout werkgeversorganisatie CBM richting de onderhandelingstafel duwen.

Medewerkers bij meubelbedrijven zijn verontwaardigd over de situatie in hun sector. Zij voelen zich tekort gedaan door de halsstarrige houding van hun bazen. Zij hebben er begrip voor dat in deze krappe tijden de bomen niet tot in de hemel groeien, maar mensen afknijpen is niet nodig. De rekening van de crisis hoort niet eenzijdig te worden neergelegd bij de mensen achter de meubelmachines. Een cao is goed voor de hele meubelindustrie - om bedrijven te laten draaien, om werkgevers te laten weten waar ze aan toe zijn en om werknemers vertrouwen te laten hebben in hun werkende toekomst.

Liefde voor het vak
Verschillende meubelbedrijven door het hele land staat vandaag actie te wachten. De mensen van FNV Meubel & Hout gaan de werkvloer op om met werknemers en werkgevers te praten over de voordelen van een cao. Cao-onderhandelaar Coen van der Veer: "De meubelsector is een branche die vakmanschap, ambacht en liefde voor het werk kent. Als vakbond willen wij dat werknemers op een verantwoorde manier hun werk kunnen doen. Met oog voor het inkomen, gezondheid en een veilige manier van werken. En met een normale balans tussen werk- en privétijd. De meubelindustrie is een goede cao dubbel en dwars waard."

Koopkrachtbehoud, werkzekerheid en werkgelegenheid De cao-inzet van FNV Meubel & Hout is tweeledig: een structurele loonsverhoging op tenminste inflatieniveau en behoud en uitbreiding van de maatregelen om werknemers werkgelegenheid en werkzekerheid te bieden. Vooral voor dat laatste is veel geld nodig. Dat geld komt beschikbaar via een sociaal fonds, dat daarvoor premie vraagt van de bedrijven om onder andere de scholingkosten en ervaringscertificaten voor de werknemers te betalen. In 2007 hebben de werkgevers besloten om de premie te verlagen van 1 procent naar 0,4 procent. Maar de uitgaven zijn echter sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. FNV Meubel & Hout is van mening dat de tijd rijp is om het sociaal fonds weer aan te vullen. Goed werk kost geld en daar is deze geldpot voor bedoeld.

Keihard
Een uiterste poging van de vakbonden om de CAO te verlengen tot het eind van dit jaar werd door werkgevers drie keer bot afgewezen. Coen van der Veer: "Het is oliedom om in tijden dat de meubelindustrie keihard klanten en medewerkers nodig heeft, de confrontatie aan te gaan. Wij zeggen: wees wijs en kom onderhandelen. Laten we samen een waardige en waardevolle cao afsluiten".

Publicatiedatum: 05-10-2010