Gemeente Veenendaal


Wethouder Arianne Hollander behandelt eerste Omgevingsvergunning

De Wabo is een feit. Sinds 1 oktober brengt de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht allerlei vergunningen, wetten, verordeningen en ontheffingen samen in de Omgevingsvergunning. Wethouder Arianne Hollander behandelde als symbolische opening van het Omgevingsloket de allereerste Omgevingsvergunning.

Â

Bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning, milieuvergunning, noem maar op; sinds 1 oktober bestaan ze niet meer. De nieuwe Omgevingsvergunning maakt een eind aan maar liefst 25 verschillende vergunningen en voorschriften met elk hun eigen criteria, procedures, loketten, afhandelingstermijnen, leges en toezichthouders. Het wordt makkelijker, sneller en goedkoper. Bedrijven kunnen meer dan 105 miljoen euro per jaar besparen op administratieve lasten. Particulieren besparen gezamenlijk ruim 25 miljoen euro en 1.800 uren per jaar. In 90 procent van de gevallen kan de vergunningsvraag nu in 8 weken worden afgehandeld terwijl dat in het verleden vaak zoân 14 weken kostte.

Â

Omgevingsloket Online

De Omgevingsvergunning kan eenvoudig worden aangevraagd via het Omgevingsloket Online op www.omgevingsloket.nl. Via heldere stappen doorloopt de aanvrager snel de aanvraagprocedure. Eventuele bijlagen als bouwtekeningen, fotoâs en dergelijke kunnen digitaal worden bijgevoegd. Wie geen internet heeft, kan de aanvraag ook indienen bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis. Een medewerker helpt dan met de aanvraagprocedure.

Â

Vergunningcheck en vooroverleg

Of een Omgevingsvergunning moet worden aangevraagd, wordt snel duidelijk met de Vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl. Opnieuw een eenvoudig systeem dat in een paar eenvoudige stappen duidelijk maakt of een vergunning al dan niet nodig is. Als na het invullen van de Vergunningcheck direct ook de aanvraag wordt gedaan, neemt het systeem de onderdelen waarvoor een melding- of vergunningplicht geldt automatisch mee. Dit hoeft dus niet opnieuw te worden ingevuld. De gemeente biedt bovendien de mogelijkheid van vooroverleg. Daarmee kan de aanvraag in één keer goed worden ingediend en vertraging in de procedure worden voorkomen. Dit vooroverleg is overigens niet verplicht.

Â

Meer weten? Kijk op www.veenendaal.nl, ga naar âLoket voor inwonersâ of âOndernemersloketâ en klik op âOmgevingsvergunningâ. Folders over de Omgevingsvergunning zijn verkrijgbaar bij het Omgevingsloket in het gemeentehuis en kunt u downloaden vanaf de website.