Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 5 oktober 2010

Rente jeugdsparen relatief hoog

De kans is groot dat uw kind een hogere spaarrente ontvangt dan u. De rente op jeugdspaarrekeningen ligt momenteel redelijk hoog in vergelijking met reguliere en internetspaarrekeningen. Dit blijkt uit een inventarisatie van de website Spaarrente.nl.

Er wordt vaak beweerd dat bij kindsparen beter gekozen kan worden voor een gewone spaarrekening, omdat de rente daarop hoger zou zijn dan op speciale kinderspaarproducten. Dit blijkt in veel gevallen dus niet te kloppen. "Dit heeft vooral te maken met het feit dat ouders en grootouders het spaargeld voor hun kinderen vaak langere tijd op de rekening laten staan. Hierdoor hebben banken meer zekerheid dat het geld niet snel wordt opgenomen en zijn ze bereid een hogere rentevergoeding te betalen", aldus Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

De vergelijkingssite heeft de rentes van de jeugdspaarrekeningen vergeleken met de tarieven voor de reguliere- en internetspaarrekeningen. Vooral als gekeken wordt naar de (internet)spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, bieden deze vaak een lager rendement dan de jeugdspaarproducten.

Bij ING scheelt de rente op de Groeirekening zelfs ruim een half procent met de rente op de internetspaarrekening. Alleen op de profijtrekening is het mogelijk meer rentedement te behalen. Maar het gaat slechts om een marginale 0,1 procent en het saldo moet minimaal 25.000 euro bedragen. Monique Bouwman, woordvoerder van ING, ligt toe: "Het geld op een kinderspaarrekening blijft over het algemeen langer staan. Wij kunnen dit geld voor langere tijd uitzetten op de kapitaalmarkt. Dat levert dus een hogere rentevergoeding op voor de klant."

Ook ABN AMRO en Argenta geven het feit dat het spaargeld op een kinderspaarrekening vaak voor langere tijd blijft staan als reden voor de hoge rentepercentages in vergelijking met (internet)spaarrekeningen voor volwassenen.

Zekerheid
Spaarrente.nl ontdekte ook dat de rentetarieven voor jeugdspaarrekeningen vaak minder gevoelig zijn voor fluctuaties. De banken geven zelf aan dit komt doordat het gemaximeerde bedrag op een kinderspaarrekening vaak lager is dan bij spaarproducten voor volwassenen. Hierdoor is het minder noodzakelijk voor de banken om de rente voor jeugdsparen direct mee te laten bewegen met de marktrenten. "Sparen op een kinderspaarrekening is momenteel dus niet alleen vaak meer rendabel. Door de relatief stabiele rentes bieden deze producten ook nog eens meer zekerheid", stelt Amanda Bulthuis.

Noot voor de redactie,