Update marktaandeel van 'goedkope geneesmiddelen'

05/10/2010 10:18

PHARMA.BE

Originele post-octrooigeneesmiddelen zijn belangrijk voor beleid 'goedkope voorschriften' en voor R&D-investeringen

De bijdrage van de originele goedkope geneesmiddelen is niet alleen gunstig voor de patiënt, de zorgverstrekkers en de ziekteverzekering, maar ook voor de verdere ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Originele post-octrooigeneesmiddelen zijn belangrijk voor beleid 'goedkope voorschriften' en voor R&D-investeringen

De bijdrage van de originele goedkope geneesmiddelen is niet alleen gunstig voor de patiënt, de zorgverstrekkers en de ziekteverzekering, maar ook voor de verdere ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

De meeste originele geneesmiddelen verlagen tegenwoordig, bij het verstrijken van hun octrooi, hun prijs tot het niveau van de referentieterugbetaling en worden even goedkoop als generieken. Op die manier kunnen patiënten hun herkenbare en vertrouwde behandeling voortzetten met het origineel geneesmiddel waarmee ze zich goed voelen; en de prijsdaling na octrooiverval draagt bij tot de beheersing van de uitgaven van de ziekteverzekering. De (bio)farmaceutische researchbedrijven herinvesteren op hun beurt de opbrengst uit de verkoop van hun post-octrooigeneesmiddelen in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor patiënten die tot dusver geen geschikte behandeling voorhanden hebben.

Leo Neels, de algemeen directeur van pharma.be, wijst op het belang van de goedkope originele post-octrooigeneesmiddelen: "De innoverende geneesmiddelenindustrie herinvesteert de opbrengst uit de verkoop van de bestaande geneesmiddelen, waaronder de goedkope post-octrooigeneesmiddelen, in R&D van nieuwe, betere geneesmiddelen. In totaal herinvesteren de (bio)farmaceutische researchbedrijven in België niet minder dan 41,9 % van hun totale omzet in R&D. Dat is markant in vergelijking met de 17,3 % van zijn omzet die de sector in Europa gemiddeld herinvesteert in R&D. Verder kunnen de besparingen die in ons land gedaan worden via de 'goedkope geneesmiddelen' bijdragen tot een snellere en betere terugbetaling en toegang voor de Belgische patiënt tot therapeutische innovaties."

Voorts heeft het beleid van de 'goedkope voorschriften' geleid tot een unieke Belgische post-octrooimarkt met een aanzienlijk aandeel van de merkgeneesmiddelen. Zij vertegenwoordigen vandaag bijna 40 % van de 'goedkope voorschriften', of 10 % meer dan in 2004. Het totaal aantal 'goedkope voorschriften' neemt intussen 43,48 % in van de geneesmiddelenmarkt, terwijl dat 40,38 % was in 2008 en 17,04 % in 2004. Daarmee is het totale aandeel van de 'goedkope geneesmiddelen' vergelijkbaar met het aandeel van de generieken in de omringende landen.

DDD (dedicated daily dosis)* 2004 2006 2008 Laatste 12 maanden

Goedkope/terugbetaalbare 17,04 % 36,52 % 40,38 % 43,48 %

Generica en kopieën/goedkope 70,80 % 62,30 % 60,47 % 60,20 %

Originelen/goedkope 29,20 % 37,70 % 39,53 % 39,80 %

(*) DDD: dagelijkse dosis voor een volwassene in de belangrijkste indicatie van een medicijn

Contact: prof.dr. Leo Neels, algemeen directeur - ln@pharma.be - 0495 50 40 60 - 02 661 91 26

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel