Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 oktober 2010

Schriftelijke vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over het aantal kinderen dat in armoede opgroeit


1) Heeft u kennisgenomen van het bericht "11 procent kinderen groeit op in armoede?"{1}


2) Klopt het dat uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat in totaal 382.000 minderjarige kinderen in armoede opgroeien, en dat dit 11% procent is van het totaal aantal minderjarige kinderen?


3) Wat is de oorzaak van dit aanzienlijke aantal, en hoe komt het dat de doelstellingen van het kabinet, om de armoede onder minderjarige kinderen fors te verminderen, en 50% van kinderen uit arme gezinnen maatschappelijk meer mee te laten doen, niet gehaald zijn?


4) Acht u de doelstelling uit de begroting voor 2010, om het aantal kinderen dat vanwege armoede maatschappelijk onvoldoende meedoet met 50% te verminderen, nog steeds wenselijk en haalbaar, ondanks de geplande forse bezuinigingen van 3,2 miljard?


5) Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het voorstel in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV om 230 miljoen te bezuinigen op het kindgebonden budget?


6) Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het voorstel in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD en PVV om de bijstand structureel met 1 miljard te verlagen?


7) Hoe verhoudt het grote aantal kinderen dat in armoede opgroeit zich met het gevolg van de plannen in het regeer- en gedoogakkoord van CDA, VVD

{1} Dagblad De Telegraaf, maandag 4 oktober 2010: http://www.telegraaf.nl/overgeld/7831889/__11_procent_kinderen_groeit_op_in_armoede__.html?p=4,2