Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Vrij voor publicatie

Bataviawerf viert 25-jarig jubileum met 'beursgang' Directeur Rien Beije luidt AEX-gong 25 jaar na kiellegging VOC-replica Batavia

Amsterdam / Lelystad, 5 oktober - Op uitnodiging van de NYSE Euronext heeft directeur Rien Beije van de Bataviawerf, gehuld in 17e-eeuwse VOC-kledij, vandaag met de traditionele gongslag de Beurs van Amsterdam geopend. Hiermee luidde hij het 25-jarig jubileumjaar van zijn scheepswerf in. De Bataviawerf reconstrueert schepen uit de Gouden Eeuw, die belangrijk zijn geweest in onze maritieme geschiedenis. De kiellegging van de VOC-replica Batavia, op 4 oktober 1985, markeert het officiële begin van de werf en geldt als het startsein voor een van de grootste historische scheepsbouwprojecten ter wereld. In 1995 is deze Batavia te water gezet.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wordt wel 's werelds eerste NV genoemd en het VOC-kantoor in Amsterdam, waar de VOC-aandelen werden verhandeld, de eerste 'aandelenbeurs'. Voor de hedendaagse NYSE Euronext een mooie aanleiding om de eer van de opening van de handelsdag 5 oktober 2010 te gunnen aan Rien Beije en zijn bestuur, als vertegenwoordigers van de beroemdste VOC-replica ter wereld.

Momenteel werken scheepstimmerlieden in opleiding onder begeleiding van leermeesters aan een nog grootschaliger 17e-eeuws scheepsbouwproject: de reconstructie van het admiraalsschip 'De 7 Provinciën' uit 1665, dat onder leiding van Michiel de Ruyter vele zeeslagen won.

Kijk voor meer informatie op: www.bataviawerf.nl en www.euronext.com.

Bataviawerf
Oostvaardersdijk 01-09 (navigatie: Bataviaplein)
8242 PA Lelystad

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk die voor het bouwen en onderhouden van de schepen afhankelijk is van inkomsten uit bezoek, donaties en sponsoring en officieel is aangemerkt als 'Goede Doelen Organisatie '(ANBI-status).